Zahărul de mesteacăn – un înlocuitor excelent al zahărului de masă

Scurt istoric

În mitologia slavă de răsărit, mesteacănul era considerat un copac sfânt, datorită frumuseţii şi calităţilor sale terapeutice. De sute de ani, ţăranii ruşi îl întrebuinţează ca leac împotriva multor boli, folosindu-i atât mugurii şi inflorescenţele, cât şi frunzele şi seva.

Zahărul de mesteacăn a devenit cunoscut în lumea stiinţifică relativ târziu, fiind inventat de către omul de ştiinţă german, Hermann Emil Fisher în secolului XIX, realizările sale în biochimie fiind premiate în anul 1902 cu un premiu nobel.

Producţia industrială a zahărului de mesteacăn ca şi un înlocuitor a zaharozei a fost dezvoltat în Finlanda în timpul celui de-al doilea război mondial în urma unei crize a zahărului.

Fabricarea zahărului de measteacăn este mult mai costisitoare şi mai puţin eficientă decât a zahărului de masă. Prin urmare, producţia lui a decăzut după război.

Deşi zahărul de mesteacăn a fost cunoscut de oamenii de ştiinţă de aproximativ 115 ani, cercetarea referitoare la beneficiile asupra sănătăţii şi dietei a început în anii 60. Până la începutul anilor 70 zahărul de mesteacăn a fost folosit de dietetici, însă începând cu anul 1970 cercetătorii s-au axat pe proprietăţile sale antibacteriene şi prevenirea cariilor.

Problemele economice privind fabricarea eficientă a zahărului de mesteacăn au fost rezolvate din pricina dezvoltărilor tehnologice. În prezent datorită acestor dezvoltări este posibil să se extragă diferiţi compuşi ai zahărului din aproape orice plantă.

 

Descriere generală

Zahărul de mesteacăn are culoarea albă, este dulce şi are forma unui carbohidrat cristalin fiind un tip natural de zahăr. Are gustul asemănător cu zahărul de masă, însă proprietăţile sale sunt superioare zaharozei.

Poseda 90% din puterea de îndulcire a zahărului şi aduce mai puţine calorii (2.4 calorii la 1 gram, în loc de 4 calorii cât aduce zahărul). Este preferat de multe persoane pentru gustul său apropiat al zahărului, dar şi pentru efectul răcoritor pe care-l lasă în gură.

 

consumama zazar

Beneficii

 

Consumul zahărului de mesteacăn nu duce la obezitate, are un impact benefic asupra dinţilor ori asupra alcalinizării organismului, nu creşte pofta pentru insulină şi favorizează digestia.

 

Ideal pentru cei cu diabet zaharat, deoarece se absoarbe mai uşor decât zahărul şi nu contribuie la ridicarea nivelului de zahăr din sânge. Are un impact neglijabil asupra zahărului din sânge şi a nivelului de insulină. Spre deosebire de zahărul de masă, nu produce fluctuaţii asupra stării fizice (energie) şi emoţionale, prin urmare nici nu duce la pofte de dulciuri sau alţi carbohidraţi.

Aliat al dinţilor, fiind foarte bun împotriva cariilor și alcalinizează saliva din gură, este unul dintre motivele pentru care îl găsim în pasta de dinţi şi guma de mestecat. Nu numai că reduce considerabil înmulţirea bacteriilor dar şi inhibă dezvoltarea plăcii dentare.

Ajută la remineralizarea oaselor dacă este consumat regulat, reducând riscul de osteoporoză în timpul îmbătrănirii,  probabil din pricina consumului mare de calciu precum și din cauza efectului său de alcalinizare.

 

Bun pentru controlul greutății corporale având un conținut redus de calorii. Spre deosebire de zahărul tradițional, ridică treptat nivelul de zahăr din sânge și nu lasă organismul să producă insulină în exces, prin urmare reduce pofta de mâncare.                                                                                  O cauză principală pentru obezitate este faptul că consumul de calorii depășește cantitatea care poate fi procesată de organism. În comparație cu zahărul de masă care conține 400gr de calorii/ 100gr, zahărul de mesteacăn conține 240gr de calorii/ 100gr, se poate observa că are cu 40% mai puțin decât cel obișnuit.

În aceeași ordine de idei, zahărul de mesteacăn favorizează digestia, prin acest lucru se poate reduce timpul și cantitatea de asimilare a nutrienților în corp, astfel tranzitul intenstinal este pus în mișcare reducând semnificativ șansele de obezitate.

Eficient în cazul infecțiilor cu ciuperci, incluzănd candida. Candida este o ciupercă care trăiește în mod normal în organism. Antibioticele puternice, stresul, fumatul, consumul excesiv de zahăr și folosirea contraceptivelor orale pe o perioadă lungă de timp poate crește riscul la apariția acestei ciuperci care poate duce la complicații cu alte numeroase boli.

Zahărul de mesteacăn spre deosebire de zahărul de masă, nu hrănește acestă ciupercă de candida, cu     nutrienții necesari pentru a se dezvolta. Conform unui experiment produs în anul 1975 în Finlanda, adăugarea gradată cu câte 5% a zahărului de mesteacăn, poate inhiba dezvoltarea diferitelor tipuri de Candida Albicans. Prin urmare cei care mențin o cură pentru Candida, pot consuma liniștit acest zahăr.

Mărește producția de colagen și contribuie la asimilarea vitaminei B. Elasticitatea și vitalitatea pielii este menținută de o proteină numită colagen. Cum corpul îmbătrânește, colagenul devine tot mai rigid, astfel pielea devine mai subțire și zbârcită. Zahărul de mesteacăn crește producția de colagen din organism și ajută colagenul existent să devină mai tănâr și elastic. Ajută la asimilarea vitaminei B, care este bine cunoscută pentru beneficiile aduse pielii, părului și a unghiilor.

 

Cum xylitolul a devenit tot mai popular și accesibil peste tot, puteți să alegeți din mai multe sortimente, însă regula de aur a fost considerată ca xylitolul este extras din mesteacăn.

Ar trebui să folosiți zahărul de mesteacăn în același fel cum îl folosiți pe cel normal, el având un gust asemănător cu zaharoza.

El rezistă la temperaturi ridicate, deci se poate și fierbe sau poate fi folosit la prepararea prăjiturilor, cu excepția celor ce necesită drojdie.

 

Produse recomandate:

Zahar de mesteacan, 200 g
ZAHAR DE MESTEACAN, 200 G Pret: 21.00 lei Click pe imagine pentru detalii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?