Uleiurile vegetale, remedii pentru sănătate și frumusețe

Uleiul este un aliment important în orice bucătărie, am putea spune că este precum “sarea în bucate” poate chiar mai important. Până la urmă, indiferent cât de contestat ar fi, uleiul are un dar special: schimbă ca prin magie gustul oricărui aliment fad și poate fi un beneficiu esențial pentru sănătate.

 

Scurt istoric…

Egiptenii au început să folosească plantele aromatice în scopuri medicinale și cosmetice, încă din anul 3000 înainte de Hristos.

În secolul 10 medicul arab Avicenna menționează în scrierile sale despre efectele benefice a peste 800 de plante medicinale.

În secolul 16 au fost publicate cărți cu rețete privind modul de obținere a uleiurilor, a esențelor parfumate, sau a combinațiilor din plante medicinale astfel că orice om de rând care știa să citească avea acces la aceste informații.

În secolele 18 și 19 chimiștii din acea vreme și-au concentrat atenția pe componentele benefice active ale plantelor medicinale astfel au descoperit (cofeina, chinina etc.). Uleiurile s-au folosit multă vreme în scop medicinal, până în prezent, dintre ele amintindu-se în secolul 20 în literatura medicală (lavanda, menta, etc.) .

La început aceste componente se regăseau ca ingrediente principale în medicamente, ulterior, în zilele noastre din păcate aceastea au fost înlocuite cu substanțe sintetice.

Comparativ cu Europa în estul îndepărtat (India și China) folosirea plantelor medicinale în medicină datează de mii de ani și continuă până în prezent.

 

Beneficiile uleiurilor vegetale

Uleiurile vegetale au numeroase beneficii pentru frumusețe, fiind folosite cu succes în lupta contra celulitei, a părului degradat, a unghiilor deteriorate.

Uleiurile vegetale care pot fi ingerate au propriile lor calități terapeutice, însă folosiți doar uleiurile presate la rece, fără conservanți sau aditivi, doar așa puteți fi siguri că beneficiați pe deplin de acizii grași esențiali și vitaminele liposolubile.

Despre acizii grași s-a vorbit mult, însă științific există dovezi clare care relevă faptul că ajută la prevenirea unui spectru larg de afecțiuni, bolile cardiovasculare, depresia, astmul și artrita reumatoidă.

Grăsimile saturate știm cu toții că mai bine le evităm deoarece sunt nocive pentru organism, însă acizii grași ( omega-3 și 6) sunt polinesaturați, din punct de vedere chimic desemnează numărul de atomi de hidrogen atașați lanțului de carboni din acizii grași.

Din punct de vedere nutritiv menționăm cei mai importanti acizi grași: acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). Acidul alfa-linolenic se numără printre acizii grași catalogați drept esențiali, deoarece nu poate fi produs de organism și joacă un rol de bază în mai multe funcții fiziologice.

Corpul transformă acidul alfa-linoleic în două grăsimi importante omega-3, acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic. Acidul eicosapentaenoic joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, iar acidul docosahexaenoic pentru dezvoltarea corectă a creierului și a sistemului nervos.

 

Surse de ulei recomandate și beneficiile acestora.

Uleiurile vegetale pure sunt ușor de digerat, joacă un rol important în absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E, K). Sunt bogate în antioxidanți, compuși fenolici, au proprietăți antiinflamatorii și anticoagulante, cresc rata metabolismului.

 

Mai jos găsiți o listă a uleiurilor vegetale recomandate, alături de efectele benefice ale acestora asupra organismului:

 

ulei + samburi de caise

Uleiul din sâmburi de caise.

Caisul este un pom fructifer, înrudit cu prunul și este originar din Asia, mai exact Armenia unde a fost descoperit în urmă cu sute de ani.

Din sâmburii fructelor se extrage un ulei cu proprietăți antioxidante, regeneratoare și revitalizante, fiind ideal pentru piele și pentru redarea strălucirii pielii.

Acest ulei este bogat în acizi grași (linoleic și omega 6) ajută în tratamentul pielii deshidratate, având totodată și proprietăți revitalizante datorită mineralelor și vitaminelor sale.

Sâmburii sunt folosiți și în industria cosmetică.

Poate fi utilizat singur sau în sinergie cu alte uleiuri vegetale.

Pe lângă beneficiile aduse tenului, uleiul din sâmburi de caise:

– Crește imunitatea: luptă împotriva afecțiunilor tractului respirator. Este recomandat şi în cazul bolilor severe de plămâni.

– Îmbunătățește memoria: conține fosfor, care reînprospătează memoria și ajută la menținerea unei stări de vigilență, iar acetilcolina împreună cu lecitina ajută la procesul de memorare.

– Combate cancerul: conține vitamina B17 (amigdalină), despre care se crede că ajută la combaterea celulelor canceroase, stimulând imunitarea și  în același timp eliminându-le din organism.

– Reglează tensiunea arterială: datorită sursei de potasiu, este recomandat persoanelor cu tensiune arterială crescută, ajutând la menținerea unor valori normale ale pulsului

– Conține minerale și vitamine.

ulei + avocadoUleiul de avocado.

Avocado este clasificat ca un arbore fructifer, veșnic verde, fiind originar din Mexic și Guatemala.

Este cunoscut pentru conținutul său bogat în vitamine, precum vitamina A, compexul de B, C, E, D, K și alte minerale, calciu, magneziu, fier, potasiu, mangan, zinc și sodiu.

Este un ulei foarte hrănitor, a cărui culoare depinde de procedeul de extracție

Poate fi folosit până la 20% într-o sinergie de uleiuri vegetale. Uleiul de avocado este recomandat pentru întreg corpul.
Beneficii:

– Protejează vasele de sânge. Conține cantități mari de acizi benefici Omega 3, Omega 6 și de vitamina E, care protejează vasele de sânge, având în același timp și efecte antioxidante.

– Grăbește vinderarea rănilor apărute la nivelul pielii. Vitaminele A, D și E au rolul de regenerare celulară, scăzând riscul formării cicatricelor la nivelul pielii.

– Puternic efect antirid. Stimulează producția de colagen, folosit pentru o mulție de tratamente pentru față, corp și păr, fiind de patru ori mai bogat în vitamina E decât uleiul de măsline.

–  Scade nivelul de colesterol. Este bogat în acid oleic monosaturat, împiedicând trigliceridele și colesterolul să ajungă în sânge.

– Previne cancerul. Datorită acidului alpha-linoleic, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, care pot duce la apariția cancerului.

 

 

ulei + migdaleUleiul de migdale dulci.

Migdalul este originar din Asia Mică, Iran, Siria și Africa de Nord. În țara noastră este cultivat în Oltenia, Banat și Dobrogea.

Există două feluri de migdali: cel cu migdale dulci și cel cu migdale amare și toxice.

Uleiul de migdale dulci poate să fie incolor sau de un galben foarte pal cu o savoare foarte plăcută, asemănătoare uleiului de sâmburi de caisă sau de piersică.

Uleiul extras din sâmburii de migdale, este bogat în calciu, fosfor, potasiu, sulf, magneziu,vitaminele A, E si B (B1, B2, B6) și taninuri.

Folosit pentru tratarea afecțiunilor externe cât și a celor interne, uleiul de migdale este un remediu potrivit pentru următoarele:

 

Uz extern:

-Este recomandat pentru masaje. Bogat în vitamine, minerale și proteine, el poate fi utilizat pentru toate tipurile de piele.

– Hidratează pielea. Este un excelent emolient pentru pielea uscată. Conține vitamina E din belșug, vitamina A, B1, B2 și B6. Este ușor de absorbit și nu lasă urme de grăsimi.

– Hrănește și protejează părul. Masând regulat părul și scalpul cu uleiul de migdale preveniți ruperea și subțierea firului de păr.

Uz intern:

– Scade nivelul de colesterol din sânge: Datorită conținutului de sodiu, ajută la echilibrarea tensiunii arteriale și reglează nivelul de colesterol. Bogate în potasiu, proteine și grăsimi monosaturate, protejează inima și împiedică bolile cardiovasculare.

– Ajută digestia și stimulează sistemul imunitar: Este un laxativ eficient, fiind de mare ajutor în cazul constipației.

 

 

ulei+arahideUleiul de arahide.

Uleiul de arahide provine din alunul de pământ, care este o plantă erbacee anuală originară din America de Sud, considerată ca fiind o leguminoasă. Are o textură mătăsoasă și o culoare galben pală.

Punctul de fumegare al uleiului este unul foarte ridicat, fiind potrivit pentru preparatele culinare, mai ales în cazul alimentelor prăjite.

Uleiul are un conținut ridicat de acizi grași, din care în jur de 48.3% acizi grași monosaturați, 33,4% acizi grași polisaturați și 17,7% acizi grași saturați. Pe lângă acești acizi mai conține acid arahidonic, linoleic (omega-6), oleic (omega-9).

Beneficii:

Efect anti-inflamator. Datorită grăsimilor și a altor subtanțe nutritive, uleiul de arahide are proprietăți de a reduce inflamațiile.

Previne calculii biliari. În urma cercetărilor, s-a dovedit că un consum frecvent de ulei, nuci sau chiar unt poate duce la scăderea dezvoltării calculilor biliari.

Slăbire. Conține proteine și este bogat în fibre, prin urmare vă induce senzația de sașietate.

Protecție împotriva bacteriilor, virușulilor și ciupercilor. Conține resveratrol, care este un produs natural anti-microbian.

Prevenirea Alzheimer-ului. Conținutul de vitamina E, împreună cu resveratrol protezeajă organismul împotriva degenerării cognitive.

Rol emolient asupra pielii.

Hrănește pielea, firul de păr, protejează și reduce proriazisul la nivelul scalpului.

 

ulei+jojobaUleiul de jojoba.

Jojoba este o plantă originară din Mexic și creste în zonele aride, fiind utilizată încă din antichitate pentru efectele sale miraculoase. În zilele noastre cercetătorii au descoperit că are afecte benefice în vindecarea multor afecțiuni.

Uleiul de jojoba este extras din semințele plantei de jojoba, cunoscută sub denumirea de simmondsia chinensis.

Bogat în proteine, precum și în vitaminele A, B şi E, uleiul de jojoba reprezintă unul din cei mai buni antioxidanţi naturali având proprietăţi nutritive şi emoliente contribuind la sănătatea pielii.

Uleiul de jojoba este benefic pentru:

– Ten: similar cu sebumul este potrivit pentru orice tip de ten. Recomandat în special pentru tenul gras, căruia îi reglează secreția excesivă de sebum, dar și pentru tenul uscat, pe care îl hidratează. Stimulează regenerarea celulelor și încetinește îmbătrânirea pielii, prevenind apariția ridurilor.

– Păr: poate face minuni în cazul părului uscat și deteriorat. Acesta poate fi folosit pe părul umed, înainte de uscare sau chiar pe părul uscat. Accelerează creșterea părului mărind în același timp rezistența rădăcinii.

– Unghii: Menține sănătarea lor, se poate aplica căteva picături pe unghii cât și pe cuticule, urmat de un masaj ușor de două ori pe săptămână.

– Călcâie: Poate fi folosit cu succes în tratarea călcâielor crăpate sau uscate, prezentând și proprietăți antimicrobiene.

 

ulei+arganUleiul de argan.

Arborele de argan este unul dintre cei mai vechi arbori de pe planetă. Astăzi, acești arbori se pot găsi în sălbăticie doar într-o anumită regiune (Arganeraie) situată în sud-vestul Marocului.

Uleiul de argan se obține din miezul sâmburelui de fruct de argan, prin prăjire traditională sau prin presare la rece, fiind unul dintre cele mai rafinate uleiuri cunoscute.

Uleiul de argan conţine în principal acizi graşi, dintre care: acidul oleic, acidul alfa-linoleic, acidul palmitic, acidul stearidonic, acidul linoleic şi acidul miristic. Mai conţine acizi graşi nesaturaţi (Omega 3, Omega 6 şi Omega 9), substanţe cu efect antioxidant puternic, care elimină radicalii liberi şi neutralizează procesul de oxidare celulară.

Uleiul de argan este cu adevărat excepțional, a fost folosit de secole întregi în Maroc datorită proprietăților sale nutriționale și curative, dintre care:

– Îngrijirea tenului. Substanțele sale antiseptice, antioxidante și cicatrizante vindecă o mulțime de afecțiuni ale pielii, fiind un aliat perfect în combaterea acneei. Datorită conținutului sau ridicat de acizi grași nesaturați și vitamina E, este un remediu eficient împotriva ridurilor și îmbătrănirii tenului.

– Scăderea colesterolului. Sterolii din acest ulei reduc colesterolul rău prin blocarea absorbției acestuia în intestin, iar suplimentar face ca amestecul de antioxidanți și grăsimi sănătoase să ajute organismul în lupta cu cancerele și alte boli cronice

– Tratarea părului și a scalpului uscat.  Hrănește părul deteriorat și îi redă strălucirea naturală, se lasă să actioneze minim 30 de minute (sau chiar peste noapte) apoi se spală bine părul cu șampon pentru a îndepărta tot uleiul.

– Psorizis. Conține acizii grași și carotenoizii care acționează pentru echilibrarea hidratării naturale a pielii iar Vitamina E este un antioxidant puternic care ajută reducerea inflamației cauzate de psoriazis, reducând și roșeața. Chair după ce aplicați uleiul de argan veți începe să simțiți o reducere a durerii și a mâncărimii.

 

ulei+brustureUleiul de brusture.

Brusturele este o plantă bianuală care crește în condiții extreme. În scop farmaceutic se folosește rădăcina și frunzele. Vreme de secole, rădăcina de brusture a fost considerată unul dintre cele mai importante remedii pentru curățarea sângelui. Conține glicozide, flavonoide, zahăr, tanin, ulei volatil, inulină, alcaloizi. Rădăcina conține fibre dietetice, calciu, aminoacizi, potasiu și polifenoli. Cunoscut pentru calitățile sale astringente și dezinfectate, fiind folosit mai ales în tratarea bolilor de piele.

Uleiul de brusture se realizează prin combinarea rădăcinii de brusture cu un ulei vegetal neutru, uleiul care rezultă este bogat în fitosteroli și acizi grași naturali.

Tratamentul intern sau extern cu ulei de brusture ajută la prevenire și vinderea mai multor afecțiuni, din care:

– Căderea părului. Repară părul uscat și fragil, îndeparteaza mătreața și calmează iritațiile pielii capului, dar promovează și cresterea părului, prin îmbunătățirea circulației de la nivelul scalpului.

– Diabet. În urma cercetărilor, brusturele reduce glicemia din sânge și reduce producerea de glucoză la nivel hepatic, stimulând secreția de insulină din celulele pancreatice.

– Stimulează activitatea ficatului şi a bilei. Apără organismul de efectele substanţelor nocive, cum este tutunul sau alcoolul şi stimulează funcţia hepată-biliară. Fiind în același timp un excelent detoxifiant al organismului, datorită substanțelor cum sunt sărurile de potasiu, vitaminele din complexul B, uleiurile volatile şi taninul.

– Tratează acneea. Având un efect antimicrobian, ajută la tratarea celor mai frecvente infecţii ale pielii, cum ar fi acneea, furunculoza sau cuperoza.

 

ulei+busuiocUleiul de busuioc.

Cunoscută ca și o plantă sfântă, busuiocul este originar din India, a fost răspândită de către negustori, în prezent fiind cultivată în aproape toate colțurile lumii. Este o plantă cu miros și gust caracteristic, plăcut aromat, ceea ce a deteminat să fie folosit ca și condiment in preparatele culinare.

Uleiul de busuioc este un bun calmant, conține uleiuri volatile, care au proprietăți antiseptice, bactericide, antiinflamatorii și cicatrizante, fiind benefic în:

– Răceli și afecțiuni respiratorii. Calmează durerile provocate de  răceli și febra asociate. Datorită proprietăților sale antispastice, este folosit în caz de tuse convulsivă. Mai este folosit în astmul bronșic, bronșită și infecții ale sinusurilor.

– Stres. Are un efect revigorant fiind utilizat pentru tratarea tensiunii nervoase, oboselii mintale, melancoliei, migrenei și depresiei.

– Digestie. Uleiul esențial de busuioc este de asemenea folosit ca tonic digestiv, are proprietăți carminative, fiind utilizat pentru tratarea indigestiei, constipației, crampelor abdominale și balonării.

 

ulei+ghimbirUleiul de ghimbir

Ghimbirul este o plantă erbacee din regiunile tropicale, are un rizom aromatic care este bogat în uleiuri. Este unul din cele mai versatile condimente, folosită în mai multe prepatrate, sosuri, garnituri chiar și în deserturi.

Lăsând deoparte utilizarea culinară, ghimbirul este un tratament ideal pentru o mulțime de afecțiuni.

Printre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ghimbirului se numără:

– Ameliorarea răului de mișcare. Este cunoscut ca un remediu eficient pentru senzația de greață asociată cu răul de mișcare.

– Previne și tratează răceala. Are un efect de încălzire a corpului, ajută la eliminarea toxinelor și a secrețiilor din plămâni. Este un calmant bun în cazul inflamațiilor gătului și a sinusurilor, substanțele sale active vindecă infecțiile respiratorii, calmează tusea și scad febra.

 

– Menține o bună circulație a sângelui. Datorită conținutului de crom, zinc și magneziu, ajută la fluidizarea sâmgelui, fiind de mare ajutor persoanelor cu circulație periferică deficitară.

– Medicament natural pentru migrene și dureri de cap. Cu capacitatea sa de a opri acțiunea prostaglandinelor (cele care cauzează durerile și inflamațiile în vasele de sânge), poate reduce considerabil migrenele, chiar până la dispariția lor.

– Crește apetitul. Este un excelent stimulator al producerii de sucuri digestive, promovând creșterea apetitului. Un remediu natural pentru elimimnarea toxinelor din stomac, fiind un bun antiseptic și carminativ. Poate fi utilizat în cazul toxinfecțiilor alimentare și chiar a dizenteriei.

 

ulei+lavandaUleiul de lavandă.

Lavanda este o plantă aromatică originară din regiunile mediteraneene (nordul Africii) fiind cunoscută și utilizată încă din antichitate.

În scop terapeutic se folosesc, florile uscate, fie pentru prepararea infuziilor, fie în capsule, sau florile recoltate presate la rece pentru extragerea uleiului esențial.

Uleiul de lavandă mai este utilizat în produsele cosmetice și în producția de parfumuri. Ea nu este folosită doar în scop cosmetic şi medicinal, ci şi în domeniul gastronomic, fiind adăugată în prăjituri sau înghețată.

Printre numeroasele beneficii ale uleiului de lavandă putem face referire la:

– Calmarea sistemului nervos și reducerea anxietății. Parfumul calmant  al uleiului de lavandă îl face un tonic ideal pentru tulburările sistemul nervos. Cercetările medicale au arătat că persoanele care au inhalat uleiul de lavandă înaintea unui interviu sau examen, au avut o scădere progresivă a stresului mental și a stării de anxietate.

– Alungarea insomniei. Este o plantă ideală pentru dormitor, datorită mirosului său puternic are un efect calmant care alungă starea de iritabilitate.

– Eliberarea căilor respiratorii. Vaporii uleiului de lavandă au calități antibacteriene, putând fi folosit sub formă de inhalații pentru combaterea infecțiilor tractului respirator.

– Stimularea circulației sângelui. Este un stimulent excelent al circulației sângelui, ideal pentru bolnavii cardiovasculari, îmbunătățind circulația sângelui și scăzând tensiunea arterială.

– Sănătatea pielii. Are proprietăți antiseptice și antifungice, poate fi aaplicat pe piele pentru tratarea ridurilor, acneei sau a altor afecțiuni inflamatorii.

– Reducerea durerile musculare. Datorită efectelor sale antiinflamatorii, este un remediu bun în cazul durerilor provocate de entorse, reumatism sau cele la nivelul spatelui.

– Creșterea imunității. Crește rezistența organismului în fața răcelilor, având calități antibacteriene și antivirale.

 

ulei+mentaUleiul de mentă.

Menta este o plantă foarte comună, se poate regăsi în aproape toate grădinile. Este bine cunoscută de-a lungul istoriei pentru beneficiile aduse organismului.

Uleiul de mentă este un leac pentru o mulțime de boli și simptome, afecțiuni respiratorii, dureri de cap, febră și chiar indigestie. Conține numeroase minerale și substanțe nutritive, inclusiv fier, mangan, magneziu, calciu, acid folic, potasiu și cupru. Acesta conține, de asemenea, acizi grași omega-3, vitamina A si C.

Uleiul de mentă este bun pentru tratarea:

– Indigestie – îmbunatateste  digestiea. Puteți adăuga câteva picături de ulei de mentă într-un pahar de apă pe care îl puteți bea după masă, datorită proprietăților sale digestive și carminative (ajută la eliminarea gazelor).

– Greață și dureri de cap – este ideal pentru îndepartărea stărilor de greață si a durerilor de cap. Aplicațiile de ulei de mentă în formă diluată pe frunte au rolul de a elimina durerile de cap.

– Efect antispastic – foarte eficient utilizat in timpul gastroscopiei, colonoscopiei și clismei cu bariu.

– Stres – ameliorează stresul, depresia și epuizarea mentală, dar este la fel de eficientă și în cazul anxietății și agitației.

– Ameliorarea durerilor – poate fi folosit extern pentru a calma durerea. Prezența antagoniștilor de calciu prezenți în uleiul de mentă participă la îndepărtarea disconfortului produs de durere.

 

– Ingrijirea pielii și a părului – conține mentol care are un efect foarte bun pentru piele, hrănește pielea obosită și diminuează efectele tenului gras și este folosit pentru ingrijirea părului deoarece declanșează un efect de răcire la nivelul capului și elimină matreața și păduchii.

Menta mai poate fi utilizată ca aromatizant pentru aproape orice, de la preparate culinare, la pasta de dinți, șampon/balsam, săpun și creme (pentru a oferi o senzație de rece a pielii).

 

ulei+oreganoUleiul de oregano

Oregano este o plantă aromatică cunoscută în bucătăriile din toată lumea. Ea nu se folosește doar în gătit, proprietățiile sale antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii fac din acest ulei o alternativă naturală la mai multe medicamente tradiționale.

În urma cercetărilor s-a constatat că uleiul de oregano conține carvacrol, o substanță care acţionează la nivelul întregului organism şi poate fi utilizat intern şi extern, fără nici o problemă, luptă împotriva candida, giardia, salmonella sau alte bacterii și timol care este un fungicid natural cu deosebite proprietăți antiseptice, care întărește sistemul imunitar.

Pe lângă substanțele de mai sus, mai conține terpenes, subtanță responsabilă pentru aroma specifică și acid rosmarinic, care este un antioxidant puternic luptând împotriva radicalilor liberi.

 

 

 

ulei+nuciUleiul din sâmburi de nucă.

Nucul este un arbore viguros răspândit în zona temperată și mediteraneană, în floră și în culturi. Din miezul de nucă presat la rece se obține un ulei bogat in acizi grași polinesaturați (73-84%), acid linolenic, egalic, oleic, cu un conținut slab de acizi grași saturați, având o mulțime de vitamine C, E, B1, B2, B5 și potasiu.

 

Principalele beneficii ale uleiului de nucă sunt asupra sistemului cardiac și circulator. Hrănește sângele cu subtanțe nutritive, reduce inflamațiile, crește flexibilitatea vaselor de sânge și reduce riscul de coagulare, fiind de mare ajutor persoanelor cu tensiune sau colesterol.

Pe lângă proprietățiile de sus, uleiul de nucă:

– Combate celulele canceroase. Datorită acidului conținutului  de acid egalic, stopează dezvoltarea celulelor canceroase.

– Reglează hormonii. Echilibrează hormonii din pricina conținutului de nutrienți precum calciu, magneziu, seleniu, zinc și fier.

– Hidratează tenul și reduce ridurile. Complexul de vitamina B și antioxidanții asigură sănătatea pielii. Fiind eficient și în combaterea căderii părului.

– Îmbunătățește circulația sângelui. Bogat în grăsimi monosaturate, susține elasticitatea arterelor lăsând sângele să circule normal.

 

ulei+scortisoaraUleiul de scorțișoară.

Scorţişoara este un condiment ce provine din scoarţa unor copaci sălbatici din China, India şi Asia de sud-est. De exemplu, scortișoara de Ceylon este cunoscută încă din antichitate pentru proprietăţile sale benefice asupra sănății și frumuseții oamenilor.

Cele mai noi studii arată că scorţişoara are un efect puternic antioxidant şi se presupune că pe viitor poate fi  folosită ca medicament pentru scăderea glicemiei, trigliceridelor şi colesterolului, în cazul persoanelor cu diabet de tip doi.

Beneficii:

– Calmant: folosită în mod traditional pentru tratarea durerii, mai contribuie la contractarea și relaxarea mușchilor.

– Îmbunătățește circulația: fluidizează sângele, circulă mai bine prin organism. Astfel, toate organele sunt mai bine oxigenate și irigate. Ideal pentru oamenii care au supraviețuit unui infarct.

– Ajutor digestiv: ajută la descompunerea grăsimilor în timpul digestiei.

– Reduce colesterolul: este un remediu uimitor pentru scăderea valorilor colesterolului, în acest fel previne riscul producerii unui atac de cord. Pe lângă cele spuse, mai înlătură tahicardia cauzată de diverse afecțiuni sau stări psihice.

– Slăbire: datorită faptului că scorțișoara reduce rezistența la insulină , ajută la o mai bună metabolizare a zahărului și reduce pofta de mâncare, astfel încât te ajută să scazi în greutate.

 

ulei+soiaUleiul de soia.

Soia este originară din China și Japonia, fiind una dintre cele mai vechi plante de cultură.

Uleiul de soia se extrage din seminţe, conține proteine 40 %, glucide aproximativ 10-15 %, calciu, fier, magneziu, fosfor, sulf, vitaminele A, B1, B2, D,E, F, K, lecitină, celuloză. Mai conține acid arahidonic care are proprietăți de reducerea  a colesterolului din sânge.

Vitaminele A și E din compoziția uleiului stimulează activitatea musculară, previne formarea în organism a substanțelor toxice rezultate din asimilarea grăsimilor și îmbunătațește consumul de oxigen in tesuturi.

Beneficii suplimentare ale uleiului de soia:

Sistemul osos. Soia conține vitamina K,  minerale magneziu și bor fiind necesară pentru sistemul osos.

Prevenire cancerului: În urma multor studii făcute pentru prevenirea cancerului, soia ar fi un aliment care ar putea preveni sau chiar trata cancerul de prostată.

 

ulei+turmericUleiul de turmeric.

Curcuma este originar din India și din Indonezia fiind o plantă mare a cărei frunze sunt lungi, rigide, lucioase de culoarea verde închis. Este cunoscut și folosit de mii de ani pentru multiplele sale proprietăți terapeutice și alimentare.

Poate fi utilizat  în scop terapeutic, atât pe cale cutanată cât și pe cale orală.

În ceea ce privește propritățile sale terapeutice, uleiul de curcuma este:

– Un bun protector al căilor gastrice. Recomandat pentru cazurile de gastrită, de ulcer și de boli intestinale cronice fiind în același timp un excelent regenerant pentru ficat. Cunoscut și pentru faptul că este un bun stimulant digestiv.

– Puternic antioxidant și antiinflamator. Are efect de diminuare a ridurilor și redare a vitalității și prospețimii pielii. Permite organismului să lupte împotriva stresului oxidativ, responsabil de îmbătrănirea prematura a pielii și a celulelor.

– Un reglator al ciclului menstrual, alinând și durerile mestruale.

– Excelent pentru tratarea arsurile, psoriazisul sau a eczemelor.

– Bactericid, antimicotic și antiviral utilizat în tratarea primele simptome de răceală .

– Antidepresiv. Unii cercetători sunt de părere că, blochează enzimele care cresc riscul apariției depresiei, reducând nivelul de citokine, care pot afecta răspunsul organismului la stres.

 

ulei+chimenUleiul din semințe de chimen negru.

Chimenul negru provine din Orient, dar crește atât în Europa cât și în Asia. Folosit încă din antichitate, chiar și de către faraoni ca un remediu pentru îngrijirea corpului.

Uleiul de chimen negru are o mulțime de vitamine precum A, B si C și nutrienți cum este calciu, potasiu, magneziu, zinc, oligoelemente, acid oleic, acid palmitic, acid streatic, Omega 3 și 6 care furnizează factori nutritivi necesari pentru refacerea și recuperarea pielii. Având beneficii utile din punct de vedere farmacologic, este o opțiune ideală pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

În caz de uz intern, uleiul de chimen negru:

– întăreşte sistemul imunitar şi adjuvant în caz de răceală, tuse, bronşită şi sinuzită, ajutând la     recuperarea rapidă după boli;

– previne formarea celulelor canceroase;

– adjuvant în caz de diaree şi paraziţi intestinali;

– previne bolile cardiovasculare;

– adjuvant în crizele de astm;

– adjuvant în cazul durerilor articulare şi reumatice;

– are rol hepatoprotector;

– are efecte afrodisiace.

 

ulei+susan negruUleiul din semințe de susan.

Susanul este o plantă originară din Orientul Mijlociu și India, fiind cultivată pentru semințele sale bogate în uleiuri.

Uleiul de susan a fost folosit de mii de ani pentru a reda strălucirea părului și a pielii, prevenind în același timp îmbătrânirea pielii, ridurile sau chiar cosurile, dar având și proprietăți de calmare a arsurilor în urma expunerii excesive la soare.

Susanul negru este o sursă de calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, zinc, lecitina, vitamine E,B1, B6, B9.

Beneficiile suplimentare ale uleiului de susan:

Gingivită. A fost și este folosit în tratamentele tradiționale Ayurvedice ca un bun antibacterian pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale cavității bucale.

Diabet. Potrivit unor studii, uleiul de susan îmbunătățește eficacitatea medicamentelor antidiabetice orale.

Hipertensiune arterială. Datorită conținutului ridicat de minerale, echilibrează  presiunea sângelui din sistemul circulator

În caz de uz extern, uleiul de chimen negru:

– previne îmbătrânirea prematură a pielii, hidratând pielea şi reducând ridurile;

– are un rol antiseptic şi antiinflamator, fiind recomandat pentru tenul acneic;

– reduce senzaţia de mâncărime, apărut în caz de eczemă, psoriazis;

– combate căderea părului şi întăreşte firul de păr, reomandat și pentru unghiile fragile.

 

ulei+chiaUleiul din semințe de Chia.

Chia este o plantă originară din America de Sud fiind consumată de azteci și mayași. Din semințele sale presate la rece se obține un ulei bogat în acid linoileic, streatic, palmitic, proteine, minerale și minerale.

Pentru uz extern, este un remediu excelent pentru hidratarea pielii, având o acțiune benefică asupra pielii uscate și deshidratate, fiind în acelaș timp un adjuvant în tratarea tenului acneic, datorită nivelului ridicat de vitamina B3 și zinc.

Potrivit cercetărilor, utilizarea locală a uleiului de chia are un efect antiinflamator, contribuind la reducerea roșeței la nivelul pielii.

 

 

 

 

 

 

                       Produse recomandate.

ULEI
Uleiuri vegetale, presate la rece. Pentru detalii, click pe imagine. Prețuri de la 23,40 lei

Faci un comentariu sau dai un răspuns?