Fructele și legumele ar trebui consumate frecvent, ca atare sau sub formă de suc, deoarece au anumite proprietăți care oferă organismului cantitățile necesare de nutrienți care pot preveni diferite afecțiuni.  Sucurile extrase din fructe și legume ne dau doza necesară de vitamine, ne pot ajuta în diete sau ne răcoresc într-o zi călduroasă de vară, fiind cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizează  organismului toate elementele nutritive și enzimele de care are nevoie.

 

 • Ce fel de storcător folosim?
 • Storcător vs blender?

 

Aceastea sunt întrebări frecvente.

 • Cum este mai bine: stoarcem sau mixăm la blender?
 • Suc sau smothie?

Ambele joacă un rol important într-un stil de viață sănătos, ambele metode sunt bune, dar în moduri diferite.

 

 

Stoarcerea sucului.

 

 

 

Este un proces care extrage apa și nutrienții din produs lăsând la o parte fibra ce nu poate fi digerată.

Fără toate aceste fibre, sistemul digestiv nu trebuie să depună un efort prea mare pentru a descompune hrana și a absorbi nutrienții, acest lucru face ca nutrientii să fie mai ușor de absorbit de către corp și în cantități mai mari decât dacât dacă am consuma fructele și legumele întregi.

 

Tipuri de storcătoare.

 

 

 

Storcător de citrice – Poate fi manual sau electric. Este cel mai simplu, neavând putere mare, fiind folosit doar pentru stoarcerea citricelor după ce au fost tăiate în prealabil.

 

Storcător centrifugal Cel mai popular tip de storcător, având viteză mare de lucru, tub de alimentare de diametru mare (pentru legume și fructe de dimensiuni mari).

Acest tip de storcător folosește lame de viteză mare care se învârt pe un filtru, separând sucul de pulpă prin forța centrifugală, sucul și pulpa fiind colectate în două recipiente diferite. O problemă majoră a storcătoarelor de acest tip este că, lama din pricina forței centrifugale generează căldură, distrugând enzimele și oxidează nutrienții din fructele și legumele pe care le stoarceți, mai mult produce multă risipă.

 

 

Storcător cu unul (cu melc) sau două axe canelateFoarte eficient și lent, funcționând prin masticare, zdrobește pulpa fructelor mărunt la o viteză de funcționare mică. Sucul procesat de acest tip de storcător este de o calitate superioară, păstrând în totalitate vitaminele. Ingredientele sunt mai întâi zdrobite și mai apoi presate la rece, pentru a colecta mai mult suc în urma întregului proces de stoarcere (cu aproximativ 35% mai mult suc din fructe și legume). Pentru că nu degajă căldură, menține nutrienții și enzimele intacte. Nu produce spumă și separare în comparație cu cel clasic cu centrifugă, care de cele mai multe ori lasă spumă și separa dupa câteva minute sucul de pulpă. Viteza de funcționare mică a storcătorului reține și protejează nutrienții, astfel încât calitățile sucului se mențin mai mult timp, chiar și până la 72 de ore, datorită integrității enzimatice.

Cu ajutorul storcătorului cu melc se mai poate prepara lapte din diferite nuci, de exemplu de migdale sau caju, însă ele trebuie în prealabil înmuiate în apă.

Mai puține ingrediente mai mult suc – Storcătorul lent necesită mai puține legume și fructe pentru prepararea sucului. Asta înseamnă că economisiți fructe și legume folosite la suc și minimizați pierderile.

Mixarea la blender.

 

Spre deosebire de sucuri, smoothie-urile constau din întregul fruct sau legumă, astfel conține toate fibrele din vegetale.

Totuși procesul de mixare rupe fibrele  făcând astfel digerarea mai ușoară dar ajută și la crearea unei eliberări lente și uniforme a nutrienților în fluxul sanguine. Smoothie-urile  tind să fie mai sățioase, datorită fibrelor, așa că sunt excelente de consumat ca prima chestie de dimineață în loc de mic dejun, sau ca gustare în cursul zilei.

 

Motivul principal pentru care bem suc proaspăt preparat este că, datorită calitățiilor sale superioară luptă împotriva diferitelor afecțiuni, precum diabetul, tensiune arteriale crescută, migrene, etc. Prin urmare, sucul proaspăt preparat în storcătorul lent, asigură un nivel de bunăstare care nu poate proveni de la orice alt suc procesat sau chiar organic. Când preparați suc în bucătăria proprie cunoașteți exact ce fel de ingrediente adăugați în storcător, precum și cine mânuiește  fructele și legumele.

La urmă toate storcătoarele sau blenderele au avantaje și dezavantaje, însă, trebuie să aveți în vedere care se potrivește cel mai bine, care vă oferă mai multe funcții și un raport calitate/preț foarte bun.

Noi vă recomandăm storcătorul de la Greenis.

 

Un storcator robust cu finisaje de lux, care se descurcă ireproșabil atunci când vine vorba de stoarcerea prin presare la rece a fructelor, legumelor, rădăcinoaselor sau frunzelor.

Atenția deosebită oferită materialele ultraperformate din care este confecționat, finisajele de excepție și garanția extinsă la 8 ani pentru motor sunt dovezi clare ale calității juicerului greenis.

Modelul argintiu metalizat denotă sobrietate. Se potrivește perfect bucătăriilor moderne cu design minimalist și decorurilor urbane.

 

Specificații

Nume Storcător lent
Nr. model F-9900
Voltaj 220-240V
Putere 150 W
Tip motor AC
Rotații pe minut 30 R/min
Greutate 4.9 kg
Mărime 14 x 17 x13
Zgomot 40 decibeli

Storcătorul poate fi achiziționat de aici:

 

 

 

 

Mai jos găsiți și câteva rețete de sucuri presate la rece:

 

Suc pentru întărirea imunității:

Ingrediente:

 • 2 mere,
 • 4 pere
 • 2 portocale.

Acest suc este dulce și delicios, stimulează sistemul imunitar și revigorează tot corpul.

 

Suc pentru slăbire și detoxifiere

Ingrediente:

 • 2 mere,
 • o jumătate de lămâie,
 • 200g de castraveți,
 • 3-4 tije din tulpină de țelină,
 • 150g de spanac,
 • 2 felii de ghimbir.

Acest suc combate constipația, îmbunătățește digestia și elimină kilogramele în plus.

 

Suc pentru relaxare

Ingrediente:

 • 250 g de cireșe,
 • 250 g vișine,
 • 2 mandarine
 • o linguriță de miere de salcâm (se adăuga în pahar după ce ingredientele sunt procesate).

Sucul stimulează producția de melatonimă, liniștește, aduce un aport de vitamina C și fibre.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?