Siliciul organic

Siliciul organic, este legat cu hidrogen și carbon, în cadrul unor procese naturale desfășurate în organismul unor bacterii sau plante, poate fi asimilat de către organismul uman și este unul dintre elementele de baza în construirea corpului nostru, fiind esențial pentru oase, întărirea sistemului imunitar, fortificarea unghiilor, a părului și a dinților. De asemenea, el conferă supleţe pielii şi elasticitate pereţilor vasculari.

siliciu

 

Toate tesuturile elastice care intra în compoziția oaselor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge sunt constituite din siliciu, de care sunt fixate, apoi, celelalte elemente. În plus este un puternic izolant, ține sângele cald și direcționează electricitatea venită din electroliții din sare în sânge. Acest oligoelement are un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar, formarea unei părți importante din armata de celule cu rol de apărare, dar și coordonarea acestei armate fiind dependente de prezența siliciului. În oase siliciul este găsit în zonele de creștere activă și se transformă în organism în calciu. De aceea o dieta bogată în siliciu, în special la copii, duce la dinți frumoși și fără carii.
Cea mai de seamă descoperire privitoare la rolul siliciului în organism este aceea că, pe măsură ce îmbătrânim, concentrația acestui oligoelement scade, dar mai ales la persoanele cu un stil de viață nesănătos, în acest caz concentrația de siliciu din organism scade cu o viteză foarte mare, iar odată cu pierderea siliciului, organismul se degradează cu o viteza direct proporțională. Concentrația de siliciu din țesutul muscular al unei persoane sedentare și îmbătrânite prematur este cu până la 30% mai scăzută decât cea a unei persoane active fizic.

 

Lipsa siliciului din organism

Metodele din agricultura modernă care distrug flora din sol și câteva elemente fibroase cuprinse în alimentele noastre, au condus la diete sărace în siliciu spre deosebire de dietele vechi sau diete din țările mai puțin dezvoltate. Lipsa ulterioară a siliciului în alimente poate produce deficiențe ale acestui element în organism. Este dificil de diagnosticat deoarece se suprapune cu alte simptome, dar este posibil ca lipsa de siliciu să reprezinte un factor declanșator în ateroscleroză și probleme cum ar fi artrita sau artroză. Multe din aceste afecțiuni pot fi corectate cu o dietă bogată în siliciu și/sau cu suplimente din siliciu fără nici un efect secundar observabil.

Un deficit al acestui element nu ar apărea într-un examen medical normal, făcând astfel diagnosticarea mult mai dificilă. Într-o dietă occidentală normală, în ciuda consumului ridicat de mâncăruri rafinate cu conținut scăzut de fibre, urmele de siliciu sunt încă suficiente pentru a evita deficiența.

Acest fapt i-ar putea duce pe profesioniști (oamenii de știință) să creadă că nu există un deficit serios, însă următoarele fapte ar trebui luate în considerare:

– Oamenii sunt condiționați genetic la diete care conțin cel puțin de zece ori mai mult siliciu decât dieta curentă normală.

groundwater– Folosirea intensivă de îngrășăminte sintetice, insecticide și pesticide în agricultură au redus considerabil flora microbiană a humusului responsabil pentru solubilitatea siliciului în pământ. Acest aspect neliniștitor este recunoscut de toți agronomiștii. În zilele noastre plantele au un conținut mai mic de siliciu. Tocmai pentru acest fapt au cuticulele mai slăbite și mai vulnerabile la dăunători, fapt ce a fost și dovedit în urma testelor efectuate.

– Siciliul este găsit în principal în plante fibroase care sunt consumate mult mai puțin în dietele moderne, prin urmare cauzând probleme precum răceli, diverticulită, hernie și chiar cancer la colon. Cu o dietă sănătoasă aceste probleme ar putea fi prevenite sau corectate.

– Obiceurile alimentare din zilele noastre provoacă un mediu sărac în bacterii intestinale sănătoase (probiotice) cum sunt acidul lactic, care ajută la formarea solubilității siliciului. Acest lucru ar putea fi rezolvat prin introducerea unor bacterii, de exemplu iaurt, kefir sau suplimente probiotice și fibre solubile.

Reîntinerirea cu siliciu organic

În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că, în tinerețe, proporția de siliciu din diversele tesuturi și organe este mult mai mare decât la vărstă mai înaintată, proporția mai mare a siliciului fiind asociată cu o mai mare flexibilitate, rezistență și sănătate. Pornind de la această premisă, oamenii de știință au depistat faptul că prin administrarea acestui mineral în formă organică, procesul de îmbătrânire ar putea fi inversat, organismul fiind astfel întinerit.

young-woman-a-mirror-and-old-woman

Există cure de reîntinerire, în care se administrează 30-100 mg de siliciu organic, pentru o perioada de căteva luni, fiind urmăriți anumiți parametri, cum ar fi densitatea osoasă, forța musculară, nivelul de estrogen la femei, aspectul pielii, mobilitatea articulațiilor etc (desigur, în unele cazuri sub supravegherea unui medic specialist). În urma acestor tratamente s-a observa o îmbunătățire simțitoare atât a stării de sănătate, cât și a aspectului general al corpului. De pildă, la persoanele în vârstă s-a remarcat îmbunătățirea aspectului pielii, care a devenit mai elastică și mai bine hidratată, îmbunătățirea valorilor tensiunii arteriale și a activității cardiace.

 

Beneficii

  • Hipertensiune, accident vascular și ateroscleroză – Sănătatea și calitatea arterelor este determinată de diametru și flexibilitate. Administrarea siliciului organic ajută la prevenirea și combaterea rigidizării pereților vaselor de sânge, ajutând la menținerea elasticității acestora, ceea ce are ca efect scăderea tensiunii arteriale și stabilizarea valorilor normale ale acesteia. Studii efectuate în anii 60 arată rolul protector al siliciului în fibrele elastice ale arterelor. Integritatea elastică a fibrelor care constituie cea mai mare parte a arterelor depinde de prezenta siliciului.

 

  • Osteoporoză și reumatism – Siliciu fiind un mineral foarte important în procesul de absorbție a calciului, este eficient mai ales pentru stoparea proceselor degenerative la nivelul oaselor și a țesuturilor moi din articulații. Conform Centrului Medical al Universității din Maryland, un studiu realizat în Italia a constatat că la femeile cu osteoporoză care au luat 270 mg de extract de siliciu timp de un an, și-au îmbunătățit densitatea osoasă.

 

  • Creșterea părului – Cercetările au demonstrat că siliciul poate ajuta la stimularea creșterii și fortifierii firelor de păr, împotriva căderii părului, a mătreții și a firelor despicate. Într-un studiu făcut în Marea Britanie, în anul 2007, un număr de 48 de femei au luat extract de siliciu organic, câte 10 mg, pentru o perioadă de nouă luni. Toate femeile aveau părul cu firul subțire, degradat și cu tendința spre cădere masivă, însă la sfârșitul perioadei de nouă luni de cură, la grupul care a luat siliciu organic secțiunea firului de păr s-a mărit considerabil, precum și elasticitatea și rezistența la rupere.

 

  • Lipsă de calciu – Cu referire la sănătatea umană, anumite cercetări au arătat faptul că consumul de siliciu este foarte important în cazul deficitului de calciu iar alimentația cu un nivel scăzut de siliciu duce la reducerea densității osoase. Datorită informațiilor actuale, se spune că siliciul joacă un rol important în osteogeneză, pentru că de fapt acționează în producerea matricei și în depozitul de calciu din oase.

 

Dovezi ample există care indică faptul că siliciul poate fi acceptat ca un nutrient esențial pentru organism. În urma cercetărilor s-a constatat faptul că lipsa de siliciu afectează macromoleculele, de pildă, glicozaminoglican, colagen sau elastina, astfel siliciul este vital pentru sănătatea oaselor, a creierului și a vaselor de sânge.

 

Produse cu siliciu:

siliciu1

siliciu2

siliciu3

 

 

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?