Respiră sănătos!

Omul poate supravieţui câteva săptămâni fără hrană, câteva zile fără apă, însă numai câteva minute fără aer.

Aerul este esenţial pentru viaţă!

Zilnic respirăm de peste 20.000 de ori, introducând aproximativ 12.000 de litri de aer în plămâni. Facem asta pentru a asigura necesarul de oxigen al organismului.

Teoretic, aerul este compus din azot în cea mai mare parte (78%) şi oxigen în concentraţie de 21%. Restul de 1% este format din dioxid de carbon, vapori de apă şi alte particule.

Practic însă pe lângă aerul indispensabil vieţii, inspirăm zilnic praf, agenţi patogeni, alergeni, bacterii, viruşi compuşi organici volatili.

Numărul persoanelor afectate de alergii creşte dramatic odată cu nivelul poluării aerului. Astăzi, fiecare a treia persoană suferă de vreo formă de alergie. Până şi economia este  afectată de acest fenomen: mai mult de 30% din absenţele la locul de muncă se datorează bolilor respiratorii.

Calitatea aerului în România este o problemă sesizată frecvent dar pentru care nu s-a găsit o soluţie eficientă.

“In România, majoritatea oraşelor au depăşit pragul minim de microparticule din aer. Astfel, în Buzău au fost înregistrate 22 de micrograme pe metru cub, în Oradea– 26 de micrograme pe metru cub, în Bacău- 27 de micrograme pe metru cub, în Botoşani– 29 de micrograme pe metru cub.

Bucureştiul a înregistrat 48 de micrograme pe metru cub, fiind depăşit de Craiova cu 49 de micrograme pe metru cub, Timişoara cu 51 de micrograme pe metru cub şi de Iaşi cu 54 de micrograme pe metru cub.”

Sursa: http://www.ziare.com/social/poluare/cele-mai-poluate-orase-din-lume-112348

 

E timpul să respirăm un aer mai sănătos!

Cei trei factori importanţi în menţinerea unui climat ideal în încăperea în care locuim sunt: temperatura, puritatea şi nivelul umidităţii aerului.

Menţinerea unui nivel de umiditate corect în casă este importantă pentru sănătatea întregii familii. În timp ce un pic de umiditatea poate fi benefică, prea multă poate să vă pună în pericol sănătatea.

Nivelul de umiditate variază pe de o parte în funcţie de climat şi temperatură, iar pe de altă parte de modul în care casa se comportă la umiditate  în funcţie de materialele de construcţie, etanşeitate şi design.

Nivelul de umiditate recomandat se situează între 40 şi 60%. Menţinerea umidităţii în acest interval are efecte benefice atât asupra sănătăţii cât şi asupra ambientului.

Ce se întâmplă când umiditatea este prea mare?

Când umiditatea este prea mare, aerul umed rămâne în colţuri, beciuri şi alte zone închise. Cel mai frecvent se observă în băi, atunci când la colţuri se formează mucegai. Condensul se poate acumula şi în ferestre, făcând ca apa să se scurgă pe geam şi să conducă la deteriorarea tâmplăriei. Acest tip de umezeală furnizează un mediu perfect pentru înmulţirea bacteriilor şi a mucegaiului. Mucegaiul necurăţat vă poate afecta sănătatea foarte serios.

În timpul verii, în funcţie de climat, e posibil să fie prea multă umezeală în casă.

Ce consecinţe are aerul prea uscat?

În timp ce pericolul umidităţii excesive la latitudinile noastre este relativ scăzut, adeseori, în timpul iernii, când încaperile sunt încalzite, aerul este excesiv de uscat. Consecintele aerului uscat sunt grave.

Aerul uscat provoacă:

Disconfort, oboseală, îmbolnăvire

Respirarea aerului uscat face ca absorbţia de oxigen şi transferul său în sistemul circulator să fie mai dificilă. Oboseală, extenuare şi nivele reduse de concentrare sunt simptomele unei alimentări necorespunzătoare cu oxigen.

Sensibilitate sporită la răceli

Funcţia de autocurăţire a sistemului respirator este afectată de aerul uscat. Consecinţe: pericol sporit la infecţii şi probleme ale sistemului respirator.

Piele uscată

Umiditatea relativă scăzută provoacă o pierdere importantă de umiditate din straturile superficiale ale pielii. Aceasta devine uscată, aspră şi se exfoliază, având tendinţa de a se inflama.

Distrugerea obiectelor de lemn şi a picturilor

Mobila şi alte obiecte de lemn, parchetul de exemplu,  au o culoare ştearsă în aerul uscat. Se usucă şi cu timpul vor apărea crăpături. Menţinerea unui nivel de umiditate optim este deosebit de importantă în cazul colecţiilor de picturi, aerul uscat ducând la distrugerea pânzelor pictate.

Nivel de praf sporit

Umiditatea reţine praful. Aerul uscat din încăperi face ca praful să se ridice. Acest lucru este agravat de curenţii termali provocaţi de sursele de încălzire.

Instrumente muzicale dezacordate

Nivelul scăzut de umezeală  în aerul încăperii va provoca dezacordarea instrumentelor muzicale.

Deschiderea ferestrelor nu ajută la evitarea aerului uscat în timpul sezonului rece, motiv pentru care este necesară completarea umidităţii. Este importantă adăugarea exact a cantităţii de apă necesare pentru atingerea nivelului optim de umiditate.

Dacă nu este adaugată umiditate în mod artificial în aer, acesta va încerca să îşi astâmpare setea extrăgând umezeala din pielea noastră, mucoase, plante, mobilă de lemn, etc.

Cum să menţineţi un nivel optim de umiditate în casă?

Un higrometru vă poate ajuta să aflaţi în orice moment care este nivelul de umiditate din casă. Valoarea dată de un higrometru este numită “umiditate relativă a aerului”. Dar nu este suficient să identifici problema ci trebuie găsită soluţia pentru remedierea acesteia.

În cazul umidităţii excesive, soluţia pentru eliminarea surplusului de umezeală este achziţionarea unui dezumidificator.

Aparatele moderne sunt dotate cu higrostat care va asigura menţinerea umidităţii la un nivel optim pentru sănătate, evitându-se scăderea nivelului umidităţii sub valorile recomandate. În plus aparatele sunt dotate cu filtre care absorb, pe lângă umezeală şi impurităţile din aer.

În cazul aerului prea uscat, achiziţionarea unui umidificator va aduce o schimbare majoră şi se va dovedi în timp o investiţie benefică pentru sănătatea dumneavoastră şi a celor dragi.

La alegerea umidificatorului va trebui să aveţi în vedere suprafaţa încăperii. Dacă aveţi doar un umidificator, plasaţi-l acolo unde vă petreceţi cea mai mare parte a timpului, cum este dormitorul.

Pe lângă menţinerea unui nivel de umiditate optim, calitatea aerului va fi mult îmbunătăţită. Umidificatoarele nu doar umezesc aerul ci îl şi curăţă de impurităţi. Absorb aerul uscat şi poluat din încăpere, îl filtrează şi redau un aer proaspăt şi curat la un nivel de umiditate optim pentru sănătatea dumneavoastră.

Respiră sănătos! Fii sănătos!

 


Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Purificator si umidificator Air-O-Swiss Umidificator Boneco Purificator si umidificator Boneco Dezumidificator Boneco

 

This Post Has One Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?