Respiră sănătos! (2)

În articolul din luna noiembrie 2012 dedicat calității aerului pe care îl respirăm, am vorbit despre importanța controlului umidității din spațiile de locuit.

În același context, revenim cu o temă de actualitate: alergenii din aer.

Alergenii din aer, numiți și pneumoalergeni, sunt cea mai frecventă cauză de alergie, fiind cel mai greu de evitat. Aceștia pătrund în organism odată cu inhalarea aerului prin căile respiratorii.

Printre cei mai frecvenți alergeni prezenți în locuințele noastre amintim:

Acarienii – se regăsesc peste tot în casă: în saltele, lenjerie de pat, covoare, perdele și draperii, cărți. Alergia la acrieni este considerată cea mai frecventă cauză de astm și simptomatologie alergică din lume, manifestându-se pe toată durata anului.

Polenul de pomi, iarbă sau buruieni este transportat de curenții de aer pe distanțe foarte mari, fiind prezent atât în exterior cât și în interior. Alergia la polen, numită și febra fânului este o alergie sezonieră care se poate manifesta sub diverse forme, printre care: rinită alergică, conjunctivită alergică, rino-conjunctivită alergică sau astm alergic. Perioadele de alergie la polen încep primăvara devreme cu primii pomi/ tufe care înfloresc și durează pe tot parcursul verii până toamna târziu – polenul buruienilor – ambrozia. Polenul este eliberat dimineața devreme atingând nivelul maxim dupăamiaza. Spre seară, odată cu depunerea acestuia, nivel scade. Particulele de polen sunt oprite de mucoasa nazală umedă, faringe, laringe și trahee producând strănut, rinoree, lăcrimare, prurit nazal sau ocular.

Alergenii proveniți de la animale (câini, pisici, șoareci, șobolani, păsări, etc.), epitelii, salivă, urină, alegeni de pe pielea sau blana animalelor pot da reacții alergice de tuse, lăcrimare, prurit nazal sau ocular, rinoree.

Mucegaiurile, sunt organisme care pot trăi atît în exteriorul casei cât și în interior. Mucegaiurile eliberează două tipuri de spori. uscați în timpul zilei când vremea este uscată și umezi, care sunt eliberați în special noaptea, când umiditatea crește, este ceață sau rouă. Mediile umede și întunecoase favorizează apariția mucegaiului. Reacțiile alergice se caracterizează prin respirație greoaie, congestie nazală, rinoree, prurit nazal sau ocular, lăcrimare, iritații, etc. Colonizate în plămâni sau sinusuri, mucegaiurile pot provoca reacții imune severe, cauzând boli alergice și astm alergic.

Așadar, pneumoalergenii sunt parte integrantă din viața noastră și practic imposibil de eliminat. Ceea ce putem face însă este să reducem pe cât posibil expunerea în medii cu potențial alergen.

Dacă în exterior acest lucru nu poate fi evitat, în casă în schimb avem numeroase posibilități de a ne asigura un aer sănătos și curat, purificat folosind aparate care îmbină funcția de purificare cu cea de umidificare a aerului.

Se asigură astfel o protecție eficientă împotriva alergenilor și un nivel de umiditate optim atât organismului uman cât și mediului ambiant (vezi și articolul Respiră sănătos! din luna noiembrie 2012).

Respiră sănătos! Fii sănătos!

 


Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Purificator si umidificator Air-O-Swiss Umidificator Boneco Purificator si umidificator Boneco

 

This Post Has One Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?