Renglotele – reginele prunelor

Vara aceasta ne-a adus fructe din belșug. E vremea să ne bucurăm din plin de beneficiile pe care ni le aduc, să ne încărcăm cu vitamine și, de ce nu, să ne umplem cămara cu bunătăți. Azi vă propunem să vorbim despre renglote.

Renglotele sunt o specie de prune cu un gust delicios și o aromă delicată. Acest soi a fost obținut pentru prima dată în Moissac, o regiune din Franța, din Ganerik, o specie de prune sălbatice verzi originare din Asia Mică.

Denumirea științifică este Prunus Domestica Italica. Se spune că regele Francois I al Franței a fost atât de încântat de aceste fructe încât le-a numit Reigne Claude, în onoarea reginei Franței (1499-1524). În 1724 Sir William Gage aducea aceste fructe în Marea Britanie, fiind numite aici greengage.

La noi sunt numite renglote sau ringlote, în funcție de regiune.

Ca arie geografică, renglotul se cultivă în Franța, dar și în alte țări europene – Portugalia, Spania, Benelux sau Marea Britanei precum și în America de Nord.

Renglotul este larg răspândit și în livezile noastre. Copacul are în mod obișnuit 2-3 m înălțime, putând atinge chiar  4-5 m. Este foarte ușor de întreținut, autofertil și rodește în fiecare an, găsindu-și astfel cu ușurință locul în orice grădină.

Există diverse varietăți de renglote:images

–          Golden transparent

–          Bryanston

–          Cambridge Gage

–          Laxton’s supreme

–          Laxton’s gage.

Renglotele sunt considerate printre cele mai fine prune de desert din lume. Sunt fructe drupacee, cu o parte cărnoasă, moale, ce îmbracă sâmburele și este delimitată de o coajă subțire. Au formă ovală, culoare ce variază de la verde la galben verzui sau chiar roșiatice, în funcție de soi.

Gustul dulce catifelat al pulpei renglotelor poate fi comparat cu cel al mierii.

Din punct de vedere nutrițional renglotele sunt bogate în acizi organici, flavonoide, compuși fenolici și antioxidanți ce îmbunătățesc metabolismul, reduc oboseala și ajută la detoxifierea organismului.

Valori nutriționale medii /100 g
Valoare energetică 46 kcal
Carbohidrati 11,4 g
Glucide 9,9 g
Fibre alimentare 1,4 g
Grăsimi 0,28 g
Proteine 0,70 g
Vitamina A 345 IU
Vitamina C 9,5 mg
Fosfor 16 mg
Potasiu 157 mg

Gustul delicios precum și beneficiile pentru sănătate au făcut ca renglotele să fie asimilate în alimentație sub diverse forme:

–          consumate proaspete

–          preparate sub formă de gem, dulceață sau compot

–          în deserturi: prăjituri, sorbet, budinci sau tarte, etc.

–          vin.

Dulceața de renglote

Cum spuneam, renglotele sunt dulci cu o aromă asemănătoare mierii. Cu această aromă și gust deosebit se poate obține o dulceață delicioasă, urmând o rețetă simplă cu fructe, apă și zahăr.

Astfel preparată, dulceața de renglote poate fi consumată la micul dejun alături de pâine prăjită cu unt, cu clătite, vafe sau biscuiți, la prăjituri, înghețată sau cremă de vanilie.


Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

dulceata-renglote-bio-320-g
Dulceață de renglote BIO

Faci un comentariu sau dai un răspuns?