Remedii naturale împotriva stresului

Roinița (Melissa officinalis) este de asemenea, cunoscută sub numele de balsam de mentă, alămâiţă, buruiana-stupului, busuiocul-stupului, iarba-albinelor, melisă, roişte. Roinița este cea mai eficientă metodă naturistă de eliberare a stress-ului (alături de sunetul de ploaie și de uleiul esențial de lavandă). Extractul de roiniță poate îmbunătăți durata și calitatea somnului pentru persoanele care suferă de nervozitate și insomnie. Studiile arată că adulții care timp de 4 săptămâni au luat 30 ml de extract de roiniță obținut prin presare la rece au avut un comportament anxios mult redus și un somn mai liniștit.

Extractul de roiniță aduce numeroase beneficii pentru sănătate: are efect sedativ, reglator psiho-emoţional, stimulent al memoriei, antispastic, analgezic, stomahic, coleretic şi colagog, carminativ, antiseptic, slab antidiareic, antiemetic, antiherpetic, antitiroidian, antigonadotropic, în boala Alzheimer reduce agitaţia şi îmbunătăţeşte procesele cognitive, antitumoral.

Planta a fost dedicată zeiței Diana și folosită ca medicament de către greci în urmă cu 2000 de ani. Era planta favorită a romanilor care o foloseau pentru a atrage albinele pentru miere. Iar dacă albinele o iubesc atât de mult, înseamnă ca aduce numeroase beneficii. În Evul Mediu roinița apare ca tratament pentru tensiune, pentru a calma rănile, durerile de dinți sau palpitațiile. Chiar și înainte de Evul Mediu, extractul natural de roiniță era adăugat în vin pentru a ridica moralul, ușura durerile și trata disconfortul, balonarea sau indigestia.

Frunzele de roiniţă conţin un ulei volatil, constituit din flavonoizi, taninuri, principii amare, răşini, pectine, acid cafeic, acid rozmarinic, acid ursolic, acid oleanolic, enzime şi mucilagii cu un conţinut bogat de magneziu şi calciu. Acest ulei volatil atât de complex are capacitatea de a relaxa mușchii și acționează ca un ușor sedativ. Roinița este recunoscută internațional ca tratament naturist iar ESCOP (Organizația Europeana de Cooperare Științifică pt Fitoterapie) enumeră ca utilizări eficiente pentru roiniță: iritabilitatea, neliniștea, tratamentul simptomatic al tulburărilor digestive precum spasmele minore iar extern, herpes labial (ESCOP, 1997). Roinița este aprobată și de Comisia E – agenția guvernamentală germană care evaluează siguranța și eficacitatea produselor pe bază de plante. 

Un studiu recent arată o utilizare surprinzătoare pentru extractul de roiniță: capacitatea de concentrare mai bună și de rezolvare a sarcinilor. Studiul a fost derulat la Universitatea Northumbia din Anglia unde elevii au fost testați câteva săptămâni pentru a se remarca efectul roiniței. Studenții care au folosit această plantă au răspuns mai bine la teste decât cei care au luat placebo (substanță fără nici un efect) și au fost mai calmi și mai concentrați în timpul examenelor.

Roinița este utilizată ca remediu naturist pentru probleme digestive precum balonare, gaze intestinale (flatulență), vărsături și colici, pentru durere, inclusiv crampe menstruale, dureri de cap și dureri de dinți. Roinița este un excelent tratament naturist anti-stress, recomandat chiar și în caz de nervozitate excesivă sau melancolie. Extractul sau ceaiul de roiniță sunt indicate în caz de anxietate, tulburări de somn, insomnie, neliniște. Roinița este inhalată ca aromaterapie pentru tratament în boala Alzheimer. Acest efect se poate datora conținutului de antioxidanți, care protejează celulele organismului de daunele cauzate de un proces chimic numit oxidare.

Roinița combinată cu valeriana sau floarea pasiunii are un efect mai puternic pentru tratamentul stress-ului, anxietății și insomniei dar în cazul în care aceste probleme de sănătate sunt intense, este recomandat să cereți acordul medicului.

Vă recomandăm extractul de roiniță 100% natural Schoenenberger Salus Germania. Unicitatea produselor Schoenenberger constă în faptul că plantele nu sunt diluate, nu sunt uscate, nu au extrase alcoolice și nu conțin nici un fel de aditivi sau conservanți. Toate ingredientele rămân în forma lor naturală.

Dacă v-a plăcut acest articol v-ar putea interesa:

Roiniţă bio Schoenenberger 200 ml
Aflaţi mai multe detalii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?