Miere Manuka – un antibiotic natural de excepţie

Scurt istoric

Încă din antichitate, mierea a fost folosită nu numai ca îndulcitor natural, dar şi ca substanţă vindecătoare. Istoria indică faptul că, chiar şi Cleopatra, aplica cu regularitate un amestec de miere şi lapte pe faţă, pentru a păstra aspectul tânăr, radios şi neted al pielii. Hipocrate amesteca mierea cu ierburi, cu seminţe şi alte plante locale, în reţetele vindecătoare.

Dovezi ale folosirii mierii în alimentaţie datează de acum 10.000 de ani deşi, este mai mult ca sigur faptul că proprietăţile acesteia erau cunoscute de oameni cu mult timp înainte. Cel mai probabil, mierea sălbatică, alături de fructe şi carne a constituit unul dintre primele alimente folosite de oameni.

Utilizarea acesteia în medicină este înregistrată pentru prima data în Egiptul antic, acum aproape 5000 de ani, într-un tratat atribuit celui pe care tot mai mulţi istorici îl consideră adevăratul părinte al medicinei, Imhotep. Acesta descrie amănunţit tratamentele cu miere aplicate pe răni deschise muncitorilor egipteni, pe care îi coordona în construcţia primelor piramide. Reţetele sale, preluate de medici de-a lungul timpului, aveau sa rămână general valabile până aproape de zilele noastre.

Folosită cu succes de aproape cinci milenii în tratarea rănilor, mierea a fost înlocuită în secolul XX de antibioticele obţinute pe cale artificială. După numai câteva decenii, medicii se văd nevoiţi să apeleze din nou la calităţile sale, în special datorită creşterii rezistenţei agenţilor microbieni la tratamentele cunoscute.

 

 

 Descriere

Mierea de manuka, este produsă în stupi liberi, de albinele care culeg nectarul din florile cu parfum proaspăt ale arbustului de Manuka (Leptospermum scoparium), originar din Noua Zeelandă, iar din acest nectar se prepară o miere de un portocaliu opac și cu gust ușor caramelizat, de eucalipt.

Mierea a fost utilizată pentru proprietăţile sale medicinale de către triburile Maori şi primii colonişti europeni timp de secole, cu mult înainte ca proprietăţile deosebite ale acesteia să fie cercetate si validate de către medicina modernă.

Această miere excepţională este unul din cele mai eficiente medicamente oferite de natură, şi deşi este mai greu de găsit în România este bine să o aveți mereu în cămară, dat fiind studiile făcute pe ea au arătat că poate fi cu mult mai puternică decât antibioticele clasice din farmacii. De exemplu studii medicale au evidenţiat capacitatea mierii de Manuka de a distruge bacterii precum Staphylococcus aureus sau MRSA, fiind de până la 50 de ori mai mare decât a antibioticelor obișnuite.

Cercetările medicale realizate în ultimii 15 ani în cadrul Departamentul de Cercetare al Mierii la Universitatea Waikato din Noua Zeelanda indică faptul că mierea de manuka are proprietăţi foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii şi antifungice, făcând-o extrem de eficientă în susţinerea sistemului imunitar şi ameliorarea unei mari varietăţi de probleme de sănătate.

Toate tipurile de miere conțin o enzimă numită glucozoxidază. Această enzimă, care este introdusă în miere cu ajutorul albinelor, eliberează încet peroxidul de hidrogen, care are are rol antiseptic. Pe lângă peroxidul de hidrogen și o altă componentă “non peroxidică”, care este mult mai puternică. Principalul compus al mierii de manuka este metilglioxalul (MG), un component care se mai regăsește si în alte tipuri de miere, dar în catități mult mai mici decât în mierea de manuka.

În mierea de manuka MG rezultă din conversia altui compus, dihidroxiacetona acesta se regăsește în concentrații foarte mari în nectarul florilor de manuka. Metilglioxalul este cel care conferă mierii de manuka excepționala putere antibacteriană. Cu cât concenrația de MG este mai mare, cu atât este mai puternic efectul antibiotic.

Proprietăţile antibiotice ale mierii de Manuka i-au adus acesteia, pe bună dreptate, supranumele de medicament. Cu ajutorul mierii de Manuka se pot trata cel mai bine rănile, prin aplicaţii directe pe zona cu probleme. Studiile au arătat că, prin conţinutul său ridicat de zahăr, această miere formează o barieră la suprafaţa rănilor, creând un mediu în care bacteriile nu au cum să supravieţuiască.

 

 

Tipuri

În anul 1981, Dr Peter Molan, directorul departamentului de Cercetare al Mierii in cadrul Universităţii Waikato din Noua Zeelandă şi-a consacrat întreaga carieră cercetării proprietăţilor mierii de Manuka şi a modalităţilor în care aceasta poate fi folosită pentru ameliorarea problemelor de sănătate. El a descoperit faptul că proprietăţile antibacteriene ale mierii de Manuka pot varia foarte mult în funcţie de compoziţia chimică a acesteia.

Mierea de Manuka poate varia foarte mult în funcţie de compoziţia chimică a acesteia, în prezent ea este testată în laborator şi este clasificată şi comercializată în una dintre următoarele categorii:
-De consum: fără activitate antibacteriană semnificativă. Aici se încadrează cea mai mare parte din mierea de Manuka.

-Activă: cu activitate antibacteriană peroxidică (datorată activităţii enzimei glucozoxidaza din miere care produce agentul antibacterian peroxid de hydrogen). În general miere are un nivel redus de activitate peroxidică, însă în urma analizelor de laborator s-a constatat că mierea de Manuka poate ajunge la nivele de activitate foarte ridicată, până la 30+, nivel neîntâlnit în alte tipuri de miere. Mierea de Manuka activă este produsă de către albine în cantităţi limitate, mai ales mierea cu activitate ridicată, de la 20+.

-UMF (Unique Manuka Factor ): cu activitate antibacteriană non-peroxidică, favorizată de prezenţa enzimei metilglioxal (MGO), acizilor aromatici, fenolilor şi flavonoizilor , precum şi a unor serii de alţi compuşi necunoscuşi încă cu proprietăţi chimice antibacteriene. Acest tip de miere este produs de către albine în cantităţi foarte mici, fiind mierea cea mai scumpă din lume.

 

 

Utilizare

Cercetările indică faptul că rezultatele cele mai bune sunt obţinute când mierea poate fi folosită în mod natural, nediluată.

Însă nu toate persoanele pot tolera uşor mierea , încât uneori este necesar să fie diluată în lichide sau luată cu o bucaţică de pâine.

Pentru tratarea infecţiilor care nu sunt localizate pe tractul digestiv este indicat ca mierea să fie tinuţă în gură, sub limbă o perioadă de câteva minute şi nu înghiţită imediat.

La adulţi: Pentru susţinerea sistemului imunitar – 1 linguriţă /zi , preferabil dimineaţa cu 30 min înainte de masă (goală sau pe o bucată de pâine).

Pentru tratament se recomandă – 1 linguriţă, cu 30 min înainte de masă, de 3-4 ori pe zi.

La copii: Pentru susţinerea sistemului imunitar – 1/2 linguriţă /zi , preferabil dimineaţa cu 30 min înainte de masa (goală sau pe o bucată de pâine).

Pentru tratament – 1/2 linguriţă, cu 30 min înainte de masă, de 2-3 ori pe zi.

 

Pentru afecțiunile de tipul ulcerelor stomacale, puneți o lingură de mierea pe o felie de pâine și consumați-o cu o oră înainte de masă dar și imediat înainte de culcare. Acest lucru permite mierii să acționeze în timpul somnului și să protejeze mucoasa în timpul mesei.

Au fost efectuate studii care arată că mierea de manuka activă inhibă creșterea bacteriei Helicobacter Pylori, care cauzează ulcerele stomacale.

 

În cazul rănilor externe ușoare, cum sunt tăieturile, sau pentru arsuri ușoare, mierea de manuka este foarte eficientă.

Se aplică mierea direct pe rană apoi se aplică un pansament.

Ceea ce este cu adevărat excepțional la miere și în special la mierea de manuka activă cu un factor de 10+ sau 15+ sau 20+, este faptul că atunci când este aplicată extern creează un strat subțire protector, iar când bandajul este înlăturat, stratul de piele nou, care se formează, nu este afectat, iar vindecarea are loc mai rapid.                                                                                     

               

De asemenea, mierea de manuka este eficientă în vindecarea mai rapidă a diareei cauzate de bacterii. Studiile arată că mierea ajută la rehidratarea organismului în timpul diareei și că bacteriile care cauzează diareea sunt sensibile la acțiunea antibacteriană a mierii. În plus, mierea este hrănitoare și ajută la revitalizarea organismului.

 

Mierea de manuka este eficientă şi în următoarele afecţiuni:

– prevenirea gingivitei și a altor afecțiuni parodontale (prin reducerea acumulării de placă dentară);

– prevenirea și tratarea cancerului;

– răceli, dureri de gât, simptome de gripă;

– reducerea concentrațiilor mari de colesterol;

– reducerea inflamațiilor sistemice;

– artrită şi dureri musculare;

– tratarea infecțiilor de la nivelul ochilor, urechii, gâtului sau sinusurilor;

– afecţiuni dermatologice: acnea, herpesul labial, scabia, erupţii cutanate, infecţii, întepături de insecte, păduchi, piele uscată, herpes, miros corporal neplăcut, psoriazis, reflux gastric.

 

Este contraindicată folosirea mierii de manuka active/umf în cazul copiilor sub 18 luni.

Este important ca femeile însărcinate şi care alăptează să ceară avizul medicului înainte de a folosi mierea de Manuka active/umf.

De asemenea, nu este recomandat persoanelor diabetice sau cu risc de apariție a diabetului, datorită concentrațiilor mari de metilglioxal, care poate induce complicații ale diabetului.

 

Produse recomandate:

 

Miere De Manuka Activă 15+ 500 g
Miere De Manuka Activă 15+ 500 g; Preț: 206,57 lei CLICK PE IMAGINE PENTRU DETALII!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?