Uleiul de măsline –  „lichidul de aur”.

Homer numea uleiul de măsline „lichidul de aur”.

Legenda spune că primul măslin și-a făcut apariția în Grecia, urmare a conflictului dintre Poseidon, zeul mărilor, și Atena, zeița războiului și a înțelepciunii. Se spune că Poseidon a lovit cu tridentul său în piatră și a început să curgă apă sărată; Atena a lovit cu sulița în pământ și a răsărit un măslin. Dat fiind faptul că măslinul a fost considerat mult mai valoros pentru popor, noul oraș a primit numele de Atena. Se zvonește că toți măslinii din Atena se trag din cel dăruit de zeiță.

Faptic, descoperirile arheologice indică că măslinii sălbatici existau în insula Creta (Grecia) cu mult înainte de naşterea civilizaţiei. Din Creta s-au răspândit în Egipt (2000 î. Hristos) şi Palestina (1800 î. Hristos). În secolul al VI-lea î. Hristos apar în bazinul mediteranean, ajung în Tripoli, Tunis şi Sicilia.

În Țara Sfântă – Palestina – măslinul este la mare preţ. Regele David avea paznici care vegheau asupra culturilor şi a depozitelor, astfel ca preţiosul ulei să fie în siguranţă.

 

Măslinele sunt  bogate în fier, sunt o sursă importantă de vitamina E, calciu sau fibre. Datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanti, măslinele sunt extrem de importante pentru sănătate, ajutând la prevenirea cancerului, luptă împortriva colesterolului, sănătatea oaselor, circulaţia sangvină, îmbunătăţirea vederii, calitatea pielii etc.

 

”Consumate zilnic la mesele principale, măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă, precum: vederea, încetinirea proceselor de îmbătrânire, degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Nu în ultimul rând, dieta cu măsline întăreşte dantura, oasele şi ajută la regenerarea ţesuturilor distruse în situaţii dramatice-accidente sau imobilizări îndelungate la pat,” Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Există în jur de 20 de specii de măslini, printre acestea se numără: Olea brachiata, Olea capensis, Olea caudatilimba, Olea europaea, Olea exasperata, Olea guangxiensis, Olea hainanensis, Olea laxiflora, Olea neriifolia, Olea paniculata, Olea parvilimba, Olea rosea, Olea salicifolia, Olea tetragonoclada, Olea tsoongii, Olea undulata.

Există, însă, un foarte mare număr de varietăţi de măslini cunoscuţi crescătorilor din ziua de azi.

Doar în Italia au fost identificate peste 300 de varietăţi, însă dintre acestea doar câteva sunt cultivate pe suprafeţe întinse. Principalele varietăţi întâlnite în Italia sunt: Frantoio, Leccino şi Carolea. Compărând aceste varietăţi cu varietăţile descrise de savanţii Romei antice nu s-a reuşit o identificare sigură. Se crede, totuşi, că unele varietăţi existente în zilele noastre sunt înrudite cu varietatea Licinian, descrisă de Plinius alături de alte 15 varietăţi cultivate în vremea sa. Datorită uleiului obţinut, Licinian era cea mai apreciată varietate în Roma Antică.

Spre deosebire de cele din Italia, varietăţile întâlnite în Spania au frunze mai late şi fructe mai mari, însă cu un gust mai amar, iar uleiul extras este inferior din punct de vedere calitativ. Din acest motiv măslinele produse în Spania sunt mai rar destinate obţinerii de ulei, în schimb sunt tratate şi consumate. Adesea sunt extraşi sâmburii, iar fructele sunt umplute cu diverse garnituri şi îmbuteliate în saramură sau oţet. Din cele aproximativ 260 de varietăţi existente în Spania doar 25 sunt frecvent folosite pentru obţinerea uleiului. Principalele varietăţi cultivate în Spania sunt: Arbequina, Cornicabra, Blanqueta, Empeltre, Gordal, Farga, Lechin, Hojiblanca, Manzanilla şi Picual.

Datorită iernilor blânde, verilor toride, solului calcaros şi întinselor suprafeţe de litoral, Grecia oferă condiţii excelente dezvoltării măslinului. Varietăţile des întâlnite în Grecia sunt: Kalamon, Halkidikis şi Savory.

Varietatea Kalamon oferă excelente măsline de masă şi este intens plantată în Messinia, Lakonia şi Agrinio. Fructele ajunse la maturitate sunt culese în lunile noiembrie şi decembrie.

Varietatea Halkidikis este cultivată cu preponderenţă în zona Halkidiki şi este cunoscută şi ca măslina mamut, datorită dimensiunilor considerabile atinse de fructe.

Varietatea Savory, întȃlnitȃ în Attica, Creta şi Thassos, elimină parţial gustul amar al fructului în timpul coacerii.


Nutrienții importanți pe care măslinele îi conțin contribuie la menținerea stării de sănătate prin proprietățile esențiale bunei funcționări a organismului. Informațiile nutriționale pentru 100 de grame de măsline sunt:

– Calorii 115 kcal;
– Carbohidrați 6,26 grame;
– Proteine 0,84 grame;
– Grăsimi totale 10,68 grame;
– Fibre alimentare 3,2 grame;
– Niacină 0,037 mcg;
– Acid pantotenic 0,015 mcg;
– Piridoxina 0,009 mcg;
– Tiamina 0,003 mcg;
– Vitamina A 403 UI;
– Vitamina C 0,9 grame;
– Vitamina E 1,65 mg;
– Sodiu 735 mg;
– Potasiu 8 mg;
– Calciu 88 mg;
– Cupru 0,251 mg;
– Fier 3,30 mg;
– Magneziu 4 mg;
– Mangan 0,020 mg;
– Fosfor 3 mg;
– Zinc 0,22 mg;
– Caroten 237 mcg;
– Cripto-xantina 9 mcg;
– Luteină, zeaxantina 510 mcg;
– Fitosteroli 221 mg;
– Grăsimi saturate 1,415 grame;
– Grăsimi mononesaturate 7,888 grame;
– Grăsimi polinesaturate 0,911 grame;

Măslinele culese direct din pom, conțin o substanță numită oleuropeină, extraordinară din punct de vedere terapeutic, dar insuportabil de amară ca gust.

Pentru a le scoate această amăreală există adevarate meștesuguri, expunerea la aer, fermentarea în diverse condiții, înmuierea în ulei etc.

 

Tipuri de măsline:

1. Măsline verzi – sunt culese de pe crengi necoapte, iar apoi sunt puse la murat. Nu sunt la fel de amare ca și celelalte tipuri însă au un gust acrișor. Stimulează secreția de suc gastric și apetitul motiv pentru care sunt recomandate ca și aperitiv.

2. Măsline negre – sunt culese la maturizare ( după ce sunt coapte ), având o culoare brun închisă, cu nuanțe roșiatice. Măslinele de un negru închis, perfect, sunt obținute prin înnegrire. În cel mai fericit caz înnegrirea se face prin oxidare la aer, însă în industria alimentară se adaugă coloranți sintetici, procedeu foarte toxic pentru organism, astfel NU este recomandat să cumpărați măsline negre ca tăciunele, mai bine cele mai puțin negre și cu un gust sărat, dar sănătoase.

3. Măsline roșii – sunt obținute din măslinele verzi sau negre, supuse unui procedeu diferit de fermentare. Face coaja lor să capete o nuanță roșiatică destul de intensă.

Folosind diverse procedee de fermentare se pot obține și măsline galbene, portocalii sau chiar cu nuanțe de albastrui.

Orice tip de măsline ați alege, atât timp cât nu au fost supuse procesării industrializate, neprelucrate termic, sunt ideale de folosit  ca aperitiv, le puteți adăuga în salate sau  la micul dejun, la cină sub formă de pastă.

 

 

Rețetă pentru pasta de măsline:

Ingrediente: 100 g măsline fără sâmburi.

Mod de preparare: pasați măslinele cu mixerul, amestecați compoziția astfel obținută cu o linguriță de suc de lămâie, adăugați o lingutiță cu ulei de măsline, doi-trei căței de usturoi pasați și puțin busuioc. 

 

 

 

 Tipuri de ulei de măsline:

1. Ulei de măsline pur – a fost rafinat și filtrat chimic pentru a neutraliza atât gustul puternic, cât și conținutul acid. Acest ulei este de calitate inferioară și, de regulă, este ieftin, însă din păcate la fel de “ieftin” este și din punct de vedere nutrițional, pierzându-se prin rafinare toate elementele nutritive.

2. Ulei de măsline virgin – a fost produs fără aditivi alimentari chimici, deci nu conține ulei rafinat. Aciditatea acestuia este mai mică de 2%, în consecință are un gust plăcut. În titulatura uleiului de măsline, cuvântul “virgin” înseamnă că a fost mai puțin procesat și rafinat în timpul prelucrării.

3. Ulei de măsline extra virgin – provine de la prima presare a măslinelor și este considerat uleiul de măsline de cea mai bună calitate, cu o aromă perfectă și o aciditate echilibrată. Acest tip de ulei este mai puțin procesat decât uleiul de măsline virgin și este foarte aromat.

4. Ulei de măsline presat la rece – când uleiul de măsline este presat a doua oară se folosește apă călduță și aburi pentru a se extrage și ultima picătură de ulei, iar căldura din timpul presării secunde captează inclusiv aroma delicată a măslinelor. Astăzi, uleiul de măsline premium este presat la rece, ceea ce înseamnă că pasta de măsline este încălzită ușor la temepratura camerei pentru a evita pierderea gustului, după care este presată la rece pentru a reține gustul o perioadă cât mai lungă de timp.

 

 Uleiul de măsline: beneficii și utilizare

Uleiul de măsline este cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate. Acesta păstrează gustul, aroma, vitaminele și proprietățile curative ale măslinelor. În același timp este și singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat – proaspăt presat din măsline.

Din punct de vedere medical beneficiile acestuia se datorează atât conținutului ridicat de acizi grași monosaturați, cât și conținutului ridicat de antioxidanți.

Potrivit studiilor realizate până în prezent, uleiul de măsline previne apariția bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rău”) în timp ce crește nivelul de colesterol HDL (colesterolul “bun”).

 

Niciun alt ulei natural nu conține o cantitate atât de mare de acid monosaturat precum uleiul de măsline!

Uleiul de măsline este foarte bine tolerat de către stomac; potrivit studiilor, acesta previne apariția ulcerului gastroduodenal și gastrita, și, totodată, stimulează secreția bilei și a hormonilor pancreatici într-un mod mai natural și mai eficient decat medicamentele prescrise. Prin urmare, acest ulei scade incidența apariției calculilor biliari.

 

Uleiul de măsline ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Dr. Cécilia Salmieri, de la Universitatea din Bordeaux și Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) în Bordeaux, Franța, și colegii săi au raportat în Jurnalul de Neurologie că uleiul de măsline poate preveni accidentele vasculare cerebrale.

 

Uleiul de măsline poate reduce riscul de cancer mamar.

O echipa de oameni de știinta de la Universitatea Autonoma de Barcelona din Spania au descoperit  un mecanism-cheie prin care uleiul de măsline virgin protejează organismul împotriva cancerului de sân.

Au ajuns la concluzia că uleiul reduce activitatea proteinei 21 ras, o oncogenă, previne de asemenea deteriorarea ADN-ului și accelerează moartea celulelor tumorale.

 

Uleiul de măsline ajută la menținerea nivelului de colesterol.

Un studiu japonez publicat în Science Monitor Medical a arătat că media concentrațiilor de LDL colesterol au fost reduse în 28 de ambulatorii, în care s-au administrat suplimente cu ulei de măsline o data pe zi timp de șase săptămâni.

Termenul medical LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) este cunoscut ca, “colesterol rău” în timp ce HDL  (lipoproteine cu densitate mare) este numit “colesterol bun”.

 

Cum ne protejează uleiul de măsline extravirgin împotriva bolii Alzheimer.

Oleocanthal este un tip de compus fenolic natural care se găsește în uleiul de măsline extra-virgin.

În experimentele de laborator, cercetătorii au descoperit că oleocanthal ajută la reducerea  acumulării proteinelor beta-amiloid care cauzează maladia Alzheimer

Cercetătorii au explicat că rata maladiei Alzheimer este mai scăzută  în țările mediteraneene, acolo unde consumul de ulei de măsline este mai mare.

Studiul lor a fost publicat în revista Chemical Neuroscience.

 

Uleiul de măsline poate fi folosit cu foarte mare succes pentru întreţinerea de zi cu zi.

Datorită proprietăţilor pe care le are, uleiul de măsline e o adevărată binefacere când vine vorba de îngrijirea pielii, diminuează ridurile şi hidratează tenul, regenerează şi curăţă pielea.

 

Orice consumator de ulei de măsline v-ar putea spune despre beneficiile pentru sănătate, precum și aroma minunată a acestuia pe salate, paste, pește și aproape orice altceva. Din fericire, acesta este disponibil pe tot parcursul anului pentru a satisface papilele gustative și de a oferi o stare bună de sănătate.

 

Produse sănătoase cu ulei de măsline găsiți aici.

Produse grecești cu măsline găsiți aici.

 

Ulei de măsline extra virgin Crudolio 250 mlPROMOȚIE: 

Ulei de măsline extra virgin BIO, 250 ml

Ulei de calitate superioară de primă presă, obţinut exclusiv prin procedee mecanice din măsline provenite din culturi certificate biologic.

Origine: Italia

Preț vechi: 24,90 Lei cu TVA

PREŢ REDUS: 18,40 Lei cu TVA

 

 

Surse:  wikipediasfatul mediculuimedicalnewstoday

Faci un comentariu sau dai un răspuns?