Graviola – remediul natural în lupta cu cancerul

 

Graviola este fructul arborelui Annona muricata, un copac originar din regiunile tropicale  și subtropicale ale Americii centrale – Mexic, Cuba, zona Caraibelor și nordul Americii de sud – Columbia, Brazilia, Peru, Ecuador și Venezuela. În prezent, copacul se regăsește și în regiuni din Africa sub Sahariană, sud-estul Asiei și anumite insule din Pacific cu climat similar.

8204111_origFace parte din specia cherimoya, fiind cunoscut sub diverse denumiri: sour-sup, guanabana, custard apple, chatoece, sinini, anona de puntitas, corossol sau paw-paw Brazilian.

Arborele de graviola atinge până la 7,5-9 m înălțime și are frunzele mereu verzi. Fructele au forma relativ ovală, neregulată, cu lungimea între 10-30 cm și greutatea până la 15 kg.

Au o coajă verde închis, cu țepi, culoare ce devine gălbuie la coacere. Pulpa fructului este de culoare albă, cu textură fibroasă, suculentă.

Valori nutritive / 100 g
Calorii

Grăsimi, din care

Grăsimi saturate

Grăsimi polinesaturate

Grăsimi mononesaturate

Colesterol

Sodiu

Potasiu

Carbohidrați

Fibre alimentare

Zaharuri

Proteine

Vitamina C*

Calciu*

Vitamina B6*

Magneziu*

Fier*

66

0,3g

0,1g

0,1g

0,1g

0 mg

14 mg

278 mg

17 g

3,3 g

14 g

1 g

34%

1%

5%

5%

3%

*procent din DZR (doza zilnică recomandată) bazată pe o dietă cu 200 calorii. Valorile zilnice necesare pot varia în funcție de necesarul de calorii al persoanei.

Fructele de graviola sunt cunoscute și consumate de sute de ani de locuitorii zonelor de origine ale copacului. Gustul dulce-acrișor, delicios, asemănător cu ananasul, face ca graviola să fie un fruct frecvent consumat atât simplu cât și sub formă de salate de fructe, suc sau alte băuturi.

Pe lângă aportul nutrițional însă s-a descoperit că fructul are și anumite proprietăți curative, fiind inclus în medicina tradițională a acestor popoare. Fructele și chiar frunzele și rădăcina de graviola au fost folosite de-a lungul timpului pentru tratarea diverselor infecții virale, paraziți intestinali, reumatism, artrită, grețuri sau depresii.

Aceste proprietăți au atras, cum era și firesc, atenția specialiștilor. Studiile asupra acestui fruct începute în anul 1976 au evidențiat capacitatea foarte mare a acestui fruct de a distruge celulele canceroase.

Primele studii asupra fructului de graviola au început în anul 1996 când s-a descoperit că unii compuși ai extractului acționează ca un citostatic selectiv asupra celulelor canceroase. Adică identifică celulele bolnave și acționează asupra acestora, fără a afecta celulele sănătoase.

În studiul său din anul 2008, Cassileth (1) a descoperit că graviola demonstrează efecte anticancer in vitro, fără a fi însă studiate efectele pe pacienți.

Dai ș.a. (2) a efectuat în 2011 studii privind efectele graviolei asupra cancerului de sân. Rezultatele au evidențiat faptul că extractul din fructe de graviola (GFE) induce o inhibare semnificativă a creșterii celulelor MDA-MB-468 in vitro și in vivo, printr-un mecanism ce implică căile de semnalizare EGFR/ERK, sugerând că extractul din fructe de graviola poate avea efecte protectoare pentru femei împotriva excesului EGFR și a prevenirii cancerului de sân.

Studiul efectuat de Torres ș.a. (3) în anul 2012 a evidențiat încă o dată faptul că unii compuși existenți în mod natural în extractele de graviola inhibă mai multe căi de semnalizare care reglează metabolismul, ciclul celulelor, viabilitatea și proprietățile metastatice din celulele de cancer pancreatic. Studiul a evidențiat caracteristici promițătoare ale acestui produs natural împotriva cancerului.

Cum testele in vitro și in vivo efectuate până acum au confirmat potențialul fructelor de graviola, numeroase voci recomandă graviola, atât pe baza rezultatelor acestor studii cât și a rezultatelor medicinei tradiționale, pacienților cu diverse forme de cancer, printre care cancerul de sân, de colon, ficat, plămâni sau pancreas.

Natura își aduce astfel încă o dată aportul la bunăstarea organismului, completând benefic rezultatele cercetărilor științifice.

Surse de pe numeroase site-uri pledează pentru abilitatea fructului de graviola de a susține tratamentele împotriva cancerului.

Tratarea cancerului: consumul fructelor de graviola ajută la distrugerea celulor canceroase în mod natural, fără efecte secundare ca greața, scăderea în greutate sau căderea părului.

Întărirea sistemul imunitar: substanțele conținute în fructele de graviola – acetogeninele, annocatacin, annocatalin, anno-hexocin, annonacin, annomuricin, anomurine, anonol, caclourine, acid gentizic, gigantetronin, acid linoleic, muricapentocin, ajută organismul să distrugă celulele maligne.

Frunzele de graviola pot distruge celulele canceroase din 12 tipuri de cancer, printre care cel de colon, de sân, de prostată, de plămâni sau pancreatic.

-Graviola este de 10.000 de ori mai puternică în încetinirea creșterii celulelor canceroase decât adriamycina sau chimioterapia.

-Sucul de graviola atacă eficient celulele canceroase, fără a afecta celulele sănătoase.

 

Exonerare de răspundere medicală: Acest articol este destinat să furnizeze doar informații generale și nu trebuie să înlocuiască recomandările medicale sau de altă natură care se adresează unor situații specifice.


(1) Cassileth B. Complementary therapies, herbs, and other OTC agents. Oncology (Williston Park). 2008 Sep;22(10):1202.

(2) Dai Y, Hogan S, Schmelz EM, Ju YH, Canning C, Zhou K. Selective growth inhibition of human breast cancer cells by graviola fruit extract in vitro and in vivo involving downregulation of EGFR expression. Nutr Cancer. 2011;63(5):795-801.
(3) Torres MP, Rachagani S, Purohit V, Pandey P, Joshi S, Moore ED, Johansson SL, Singh PK, Ganti AK, Batra SK. Graviola: a novel promising natural-derived drug that inhibits tumorigenicity and metastasis of pancreatic cancer cells in vitro and in vivo through altering cell metabolism. Cancer Lett. 2012 Oct 1;323(1):29-40.


Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

pachet3x250-ml-graviola-100 suc-de-graviola-100-250-ml pachet-12x250-ml-graviola-100
 Suc de graviola 3 x 250 ml Suc de graviola 250 ml Pachet 12 x 250 ml

 

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?