Ciocolată raw, fără lapte

 

 

 

INGREDIENTE:

 • 100 g zahăr (Rapadura) sau mai mult dacă doriţi ciocolata  mai dulce (cu această cantitate va fi dulce-amăruie)
 • 1 păstaie de vanilie, tăiată în sferturi (sau 1 linguriţă de extract organic de vanilie, sau 1 linguriţă de pastă de vanilie)
 • 200 g unt de cacao raw, tăiat în bucăţi mici (sau puteţi folosi unt de cacao)
 • 80 g pudră de cacao
 • 2 prafuri de sare marină de bună calitate sau sare de Himalaya
 • arome opţionale (mentă/chilli/scorţişoară)

REŢETA:

Asiguraţi-vă că bolul, lamele, capacul şi căpăcelul de măsurare sunt USCATE înainte de a începe –  apa şi ciocolata nu se amestecă!!! 

 1. Măcinaţi zahărul şi vanilia în Thermomix viteza 9 /1 minute, până când va fi suficient de fin măcinată – este posibil să fie nevoie să o daţi jos de pe pereţii vasului cu ajutorul spatulei. (Dacă folosiţi extract de vanilie sau pastă,  puteţi adăuga la finalţ împreună cu sarea şi cu celelalte arome ).  Îndepărtaţi bolul şi goliţi-l
 2. Puneţi untul de cacao în bol şi amestecaţi la 37 grade / 20 minute / viteza 1, până când este aproape topit.
 3. Adăugaţi zahărul şi vanilia în bol şi continuaţi gătirea la 37 grade / 10-20 minute / viteza 1.
 4. Adăugaţi pudră de cacao în bol şi amestecaţi la viteza 6 până se amestecă complet, curăţaţi pereţii vasului impingand amestecul in jos cu spatula, apoi continuati  sa amestecati la 37 grade / viteza 1/ 20 minute
 5. Adăugaţi sarea şi aromele pe care le doriţi şi continuaţi să amestecaţi 37 grade / viteza 1/ 20 minute sau cât este nevoie până se face o pastă moale.
 6. Pregătiţi o tavă de copt dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt şi turnaţi ciocolata – ar trebui să fie foarte subţire. Dacă doriti alune sau fructe în ciocolată, presăraţi-le peste hârtie, apoi turnaţi ciocolata peste ele. Puneţi tava la frigider pentru a se întări (sau congelator  dacă nu mai aveţi răbdare!)

Recomandări: Pentru a face ciocolată mexicană cu Chilli măcinaţi împreună cu zahărul un ardei iute şi un băţ de scorţişoară !

Variante: Adăugaţi la finalul reţetei următoarele ingrediente, după gust: sâmburi prăjiţi: alune, migdale, alune cashew, alune macadamia; boabe de cafea zdrobite, fructe uscate: cireşe, afine roşii, stafide, fulgi de nucă de cocos, un mix de arome!

Ponturi: Cu cât vei lăsa ciocolata mai mult la amestecat la temperatura de 37°C  cu atât mai fină va deveni. Aşadar, dacă doriţi, adăugaţi mai mult timp la pasul de amestecare (40 min sau 1 oră). Imediat ce aţi terminat de preparat ciocolata scoateţi-o din bol şi spălaţi-l altfel va fi foarte dificil de curăţat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?