Cicoarea, beneficii și proprietăți

Cicoarea este o plantă erbacee, perenă, comestibilă, răspândită prin lanurile de cereale sau creşte spontan la marginea drumurilor şi este folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietaţile ei tămăduitoare.

În popor, se spunea că cicoarea este cea mai puternică dintre ierburi, pentru că înfloreşte până la primele zăpezi şi nu se teme de frig.

Cunoscută sub numele grecesc de kichorian şi de cel roman de intibus, cicoarea se regăseşte printre plantele cele mai vechi utilizate în fitoterapie. Vituţiile sale sunt la fel de respectate de către fitoterapia modernă.

În Egiptul antic era cultivată ca plantă medicinală, fiind folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare și renale.

Principiile active care intră în compoziţia cicorii, stimulează digestia, curăţă ficatul şi splina, detoxifică organismul, scad colesterolul, calmează uşor sistemul nervos, au efect uşor laxativ, împiedică formarea pietrelor la fiere, stimulează funcţia pancreasului şi normalizează glicemia, fiind eficiente în caz de diabet zaharat, datorită uleiurilor volatile şi rezinelor au acţiune diuretică, depurativă (favorizează eliminarea toxinelor din organism, curăţă sângele), stimulează funcţia cerebrală stimulează, dar şi inhibă pofta de mâncare.

 

Cicoarea este și un înlocoitor foarte bun de cafea, cei care fac exces pot resimţi şi efecte negative ale cafelei, precum: probleme gastrice, efecte psihologice (nervozitate, anxiozitate, iritabilitate etc), tensiune arterială crescută sau afecţiuni ale ficatului, in schimb băutura de cicoare are o aromă similară cafelei şi nu produce efecte negative. Este revitalizantă şi combate astenia, depresia sau starea de somnolenţă.

Puteți să vă faceți cafea decofeinizată din rădăcini de cicoare prăjindu-le până când devin de un maroniu închis și le puteți transforma într-un fel de praf.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Cicoare BIO solubila, 100 g
NOU. Cicoare BIO solubila, 100 g Băutură sănătoasă produsă din rădăcini de cicoare BIO prăjite care îmbină proprietățile digestive cu cele energizante. Ideală la micul dejun pentru întreaga familie ca să începeți cu bine o nouă zi. Mod de preparare: puneți o linguriță de cicoare BIO solubilă, aprox 1,5 g în apă caldă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bautura din cicoare BIO 0% cofeina – 500 g
Băutură din cicoare BIO 0% cofeină – 500 g Alternativa fără cofeină, o băutură din cicoare BIO, ușor dulce. Mod de preparare: în espressor tradițional (moka), filtru de cafea sau ibric.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?