Chia… alimentul secolului XXI, remediu natural pentru diverse afecţiuni!
seminte de chia

Chia… alimental secolului XXI, remediu natural pentru diverse afecţiuni!

Semințele de chia au un gust asemănător cu cel al nucilor.

Ele au fost cultivate pentru prima data în America Latină.

Locuitorii acestei regiuni (aztecii) preţuiau aceste seminţe mai mult decât orice. Seminţele de chia au fost un aliment de bază (precum porumbul şi fasolea) în alimentaţia aztecilor şi mayaşilor. Cuvântul chia provine de altfel din limba mayasilor însemnând “putere”. Sunt dovezi care arată că oamenii au început să consume seminţe de chia în jurul anilor 3500 î.Hr. Aztecii şi mayaşii consumau seminţe de chia în mod regulat fie sub formă de făină de chia, ulei de chia sau amestecate cu apă. Erau apreciate pentru capacitatea lor de a creşte energia organismului şi vitalitatea pe perioade lungi de timp.

 

Compoziţia şi proprietăţile nutritive ale seminţelor de chia!

Semințele de chia au cel mai valoros conţinut nutriţional, datorat concentraţiei mari de acizi graşi Omega 3. De asemenea au în compoziţie mai multe proteine decât soia şi mai multe fibre decât seminţele de in.

Astfel din ce în ce mai mulţi nutriţionişti şi medici recomandă aceste seminţe miraculoase pentru sănătate, în curele de slăbit sau pur şi simplu pentru buna funcţionare a organismului, datorită conţinutului bogat de nutrienţi şi antioxidanţi extrem de valoroşi.

Pe lângă acizii grași amintiți, semințele de chia mai conțin:

 • de 5 ori mai mult calciu decat laptele integral
 • de 13 ori mai mult magneziu decat broccoli. (Inima și arterele au nevoie de cantități mari de magneziu)
 • de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele proaspete
 • mai multe fibre decat seminţele de in
 • mai multe proteine decat soia
Seminte de chia
Seminte de chia

 

Seminţele de chia sunt un adevărat remediu împotriva unor afecţiuni.

Ajută digestia şi previn apariţia bolilor gastrointestinale: constipaţie, diaree, balonare, crampe, gaze şi nu numai!

Ajută la previnirea apariţiei diabetului.Consumul regulat ajută la reglarea nivelului glicemiei (zahărului) din sânge şi reduce riscul de apariţie a diabetului. Reprezintă deopotrivă şi un remediu benefic pentru cei suferinzi deja de diabet, deoarece au un indice glicemic foarte mic şi favorizează digerarea lentă a alimentelor.

Au proprietăţi antiinflamatoare

Concentraţia bogată de acizi graşi Omega 3 care se găseşte în seminţele de chia ajută la lubrifierea articulaţiilor şi la menţinerea supleţii acestora. Odată ajunşi în organism, acizii graşi esenţiali se transform în prostaglandine, o substanţă care combate durerile şi inflamaţiile.

Medicii au constatat că bolnavii de artrită care au adăugat seminţele de chia în dieta lor au raportat mai puţine dureri şi inflamaţii inconfortabile decât cei care nu le-au consumat.

Îmbunăţesc funcţiile creierului

Consumul de seminţe de chia atrage o mulţime de beneficii şi la nivel intelectual. Potrivit specialiştilor, acestea fac membranele cerebrale mai sensibile şi îmbunătăţesc funcţiile creierului: memoria, gândirea etc.

Întăresc oasele şi previn osteoporoza

Seminţele de chia sunt bogate şi în calciu, un mineral crucial pentru sănătatea oaselor. Conţin de şase ori mai mult calciu decât laptele, per porţie, şi sunt aliment de bază atât pentru copiii în creştere cât şi pentru femei, care sunt predispuse la osteoporoză.

seminte de chia
seminte de chia

Seminţele de chia previn afecţiunile cardio vasculare

Consumul frecvent de seminţe de chia are un efect benefic asupra sănătăţii inimii. Reglează nivelul colesterolului din sânge, tensiunea arterial şi previn diabetul.

Combat tulburările de somn şi stimulează relaxarea organismului

Cercetătorii au descoperit că seminţele de chia conţin triptofan, un aminoacid care are efecte pozitive asupra somnului din timpul nopţii.

Vă scapă de oboseala cronică şi de stările de somnolenţă.  Aztecii antici au numit seminţele „hrană pentru o bună funcţionare”.Energia furnizată este una pozitivă, nu precum cea produsă de cofeină

 Nu veţi mai simţi senzaţia de foame.
Sunt superstarul fibrelor alimentare solubile! Fac chiar şi porţiile mici de mâncare să pară o cină festivă. Foamea nu este niciodată complet satisfăcută până când “stocurile” de nutrienţi nu sunt pline. În timp ce seminţele de chia călătoresc prin stomac şi intestine, acestea oferă, treptat, o alimentare cu peste 30 de substanţe nutritive diferite – pe parcursul întregii nopţi.

Sfidează îmbătrânirea.

Luptă împotriva radicalilor liberi. Îmbătrânirea apare atunci când se duplică celulele deteriorate. Antioxidanţii au rolul de a neutraliza radicalii liberi care cauzează acest prejudiciu.

Menţin pielea sănătoasă şi o fac de invidiat!

Masă întreagă concentrată într-o singură lingură!

Desigur asta nu înseamnă să consumaţi doar seminţe de chia. Dar o cantitate foarte mică vă ajută extrem de mult. De exemplu, doar câteva linguri cu seminţe de chia conţin…

 • 19 grame de acizigrasi Omega 3.
 • 20 de grame de proteine vegetale complete.
 • 39 de grame de fibre.
 • 523 mg de calciu.
 • 326 mg de magneziu.
 • În plus, alte 24 elemente nutritive, vitamine şi minerale, inclusiv potasiu (596 mg), zinc (5.74 mg), şi nu numai…
Seminte de chia, 350 g
Seminte de chia, 350 g click pe imagine pentru pret si alte detalii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?