Ce sunt mai bune: sucurile sau pastilele?

 

 

 

Nu mi-am pus problema asta deloc, puterea pastilei mi-a fost inoculată atât de des în minte de-a lungul întregii vieți încât a devenit parte a concepțiilor tabu, ca o ”religie” interioară.

Se pare că există destui interesați ca lucrurile să pară așa și ”credința” noastră în pastile să rămână nezdruncinată.

Abia mai dăunăzi m-a frapat un studiu al celor de la  Schoenenberger care au analizat cantitatea de cinarină (=antioxidant anticancerigen) din anghinare conținută în pastile de anghinare, versus cantitatea de cinarină regăsită în sucul de anghinare.

Studiul a fost făcut și pentru alte substanțe active din diferite plante, de exemplu cantitatea de polifenoli (= o categorie importantă de antioxidanți) conținuți în sucul obținut prin presarea fructului de rodie, versus cantitatea de polifenoli conținută în pastile din același fruct.

În fine, un alt caz, cantitatea de flavonoizi existenți în sucul de păducel versus flavonoizii  din pulbere de păducel, sub formă de pastile.

În toate aceste cazuri măsurătorile au relevat în cifre clare că sucul din aceste plante sau fructe păstrează o cantitate de câteva zeci de ori mai mare decât se regăseşte în pastile, chiar dacă sunt din aceeași plantă (vezi mai jos rezultatele studiului).

Pe viitor, dacă ți se oferă pastile din planta sau fructul x sau y, verifică întâi dacă nu găsești pe piață o varintă de suc din acea plantă.

Avantajul sucului este că e preparat în laboratoarele naturii și intervenția omului este minimală. Nu același lucru este valabil pentru pastile, de orice fel.

Vă recomandăm să consultați oferta de sucuri din superfructe la adresa www.superfructe.eu sau oferta de sucuri din plante medicinale la adresa http://www.pronat.ro/magazin/81-sucuri-plante-medicinale .

Astfel, dacă ești interesat de vitamina C, sucul de Acerola conține mult mai multă vitamina C decât pastilele de vitamina C conținută în pastilele de sinteză.

De asemenea, dacă dorești să slăbești folosind fructul acai, sucul de acai e desigur mai complex şi mai eficient decât pastilele de acai (apropo de un articol găsit recent de internet (http://adevarul.ro/record-la-slabit/ ) s.a.m.d.

(Emanuel Popa

Noiembrie 2012)

——-

Studiu Schoenenberger privind conținutul de antioxidanți din sucuri de plante, versus pastile din același plante

 

 

 

This Post Has 4 Comments

 1. Mircea

  Niste grafice trantite fara legenda si in germana ope deasupra..dragutz studiu. E cineva care a inteles?

  Daca faceam eu asa ceva in Institut eram dat afara..

  Alrfel articolul pare bine intentionat desi concluzia e usor ilogica. Dintr-un litru de suc poti face substanta uscata cam 50-100 gr ceaa ce concetreaza evident unele substante in favoarea “pilulei” si ma face sa suspectez manipularea sau mai grav neintelegerea datelor.
  Nu neg ca fabricantii de pilule au si ei libertatea lor, nu sunt neaparat de buna credinta, etc..am exemple din experienta proprie.
  Dar sa desfiintezi o intreaga categorie de produs cu niste dovezi atat de “subtiri” e prea de tot, jigneste inteligenta cititorului si il face sa plece …forever.

  1. ep

   Cu tot respectul, cred ca nimeni nu accepta din convingere ca un produs deshidratat, macinat si apoi rehidratat cu apa, sa fie la fel cu sucul propriu zis. Deoarece nu e vorba doar de extragerea si apoi rehidratarea cu molecule de apa, ci se pierd acele legaturi subtile si energetice pe care stie sa le faca cu adevarat doar natura….

  2. ep

   …si nu e vorba de o desfiintare a unei intregi categorii de produse, cum spuneti, ci doar de intrebarea retorica “Ce sunt mai bune, sucurile sau pastilele?” . Eu am dat un raspuns personal, sustinut chiar de un studiu al unor germani (sorry ca nu l-am tradus), insa nu doresc sa impun. Fiecare e liber sa inghita mai departe pastile daca asta vrea.

 2. Cosmin

  am incercat intotdeauna un sentiment de repulsie pentru capsule, si ma refer la plasticul si chimicalele pe care le inghitim, necesare pentru ca produsul finit sa fie o capsula.

  un pas bun pentru constientizare si reducerea pe cat posibil a ceea ce e artificial!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?