Ce înseamna FAIR TRADE?
Logo FAIRTRADE

 

Logo FAIRTRADE
Logo FAIRTRADE

Comerţul FAIR TRADE (‘comerţul echitabil’) este una dintre iniţitativele cele mai cunoscute şi stabile de Consum RESPONSABIL şi ETIC, un tip de comerţ pentru care relaţia onestă între producători şi cumpărători e centrală şi a cărui scop este acela de a contribui la o lume în care producătorii se bucură de viaţa bună, sustenabilă şi sigură la care îi îndreptăţeşte munca lor, pot să decidă asupra viitorului lor.

 

CONSUMATORUL RESPONSABIL îşi pune întrebari înainte de a cumpăra un produs:

  • CUMPĂR?
  • de ce cumpăr ACEST PRODUS?
  • de ce cumpăr de la ACEST PRODUCĂTOR sau de la ACEASTĂ COMPANIE?

şi ştie că prin cumpărarea unui produs exercită un număr de roluri pe care le are, pe langă acela de client al companiei de unde cumpără şi acela de utilizator al produsului sau serviciului pe care îl achiziţionează: este INVESTITOR şi SPONSOR al producătorilor de la care cumpără şi VOTEAZĂ pentru sau împotriva unei relaţii etice cu producătorii, pentru sau împotriva dezvoltării sustenabile.

Consumatorul care practică un consum etic este acela care îşi foloseşte puterea de cumpărare pentru a achiziţiona produse create şi promovate fără exploatarea muncii sau mediului şi care sancţionează practicile lipsite de etică atunci când le identifică.

FAIR TRADE, adică comerţul echitabil, este un parteneriat de schimb între micii producători marginalizaţi şi importatori care conlucrează pentru susţinerea şi suveranitatea comunităţilor locale, respectând un set de standarde internaţionale si militând pentru creşterea echităţii în comerţul internaţional.

Comerţul FAIR TRADE are standarde clare şi verificabile atât pentru micile organizaţii producătoare, cât şi pentru persoanele angajate, de exemplu:

  • PRODUCŢIE – majoritatea membrilor organizaţiei trebuie să fie mici producători sau proprietari care nu depind de lucrători angajati tot timpul şi îşi bazează producţia în principal, pe utilizarea propriei forţe de muncă sau pe implicarea familiilor lor.
  • DEMOCRAŢIE – profiturile trebuie să fie distribuite în mod egal între producători. Toţi membrii au dreptul la opinie şi dreptul să voteze în procesul decizional al organizaţiei.Ftomark

  • ASOCIEREA – libertatea de asociere şi negociere colectivă este asigurată.
  • MUNCA – condiţiile echitabile de muncă echitabile sunt asigurate pentru toţi lucrătorii.
  • RECUNOAŞTEREA MUNCII – salariile trebuie să fie egale sau mai mari decat media regională sau decât salariul minim în vigoare la negocierea contractelor.
  • SIGURANŢA ŞI SĂNĂTATEA – asigurarea măsurilor ce privesc siguranta şi sănătatea este obligatorie în scopul de a evita accidente legate de muncă.

Importatorii se angajează să contracteze cantităţi constante de produse, la preţuri stabile pe o perioadă medie sau lungă de timp pentru a da posibilitatea producătorilor să se dezvolte sustenabil.

Când alegem un produs etic şi producători angajaţi în comerţul FAIR TRADE, susţinem toate aceste principii şi standarde şi susţinem dezvoltarea unor comunităţi în care oamenii se bucură de munca lor.

Dacă v-a plăcut acest articol v-ar putea interesa:

Soia BIO crocant 100 g
Soia BIO crocant 110 g

Faci un comentariu sau dai un răspuns?