Ce este kamut-ul

Ce este kamut-ul

În primul rând este o cereală antică despre care se spune că ar veni din Egipt, regele Thot ar fi fost îngropat cu boabe din Kamut – o cutiuță cu boabe fiind  găsită în 1940 în mormântul acestuia.

 

Există însă numeroase legende legate de această cereală care a început să câștige din ce în ce mai mult teren, cea mai celebră spune că ar fi fost adusă de către Noe pe arca pe care a construit-o.

 

Kamut (1)Totuși ce este kamut-ul

Kamut-ul (Triticum turgidumTriticum turanicum) sau khorasan este strămoșul grâului dur. Numele vine de la ,,ka moet,, care în egipteană înseamnă ,, sufletul pământului,,

 

În prezent este comercializat sub numele de ,, Kamut,, marcă înregistrată în 1990  de societatea americană Kamut Internațional Ltd., fondată în Montana de agronomul și biochimistul Bob Quinn.

 

Bobul de kamut este de două ori mai mare decât cel de grâu și are o aromă asemănătoare cu cea de nucă. Are un gust dulceag natural tocmai de aceea făina din această cereală este ideală pentru prepararea produselor de panificație fiindcă nu mai este necesară îndulcirea acestora cu zahăr.

 

În urma gustului său bogat, kamutul este perfect ca mic dejun de cereale, în paste, biscuiţi etc.

 

Calitățile nutriționale sunt remarcabile, cu o valoare energetică mai mare decât cea a grâului, Kamut-ul conține  cu 20-40% mai multe proteine decât grâul și un procent mai mare de vitamine: B și E, acizi grași nesaturați, minerale: magneziu si zinc.

 

Calitățile nutriționale sunt completate de conținutul ridicat de seleniu un puternic antioxidant, lipide și fibre dietetice, în plus oferă multă energie ideal pentru persoanele foarte active.

 

Un alt atu ar fi acela că nu a fost niciodată modificat genetic, o astfel de inginerie modernă sacrifică gustul şi calităţile nutriţionale în favoarea recoltelor mai mari. Kamut-ul este foarte uşor de digerat şi oferă un sentiment de saţietate de lungă durată.

 

 Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Kamut, ecologic, 500 G
KAMUT BIO, 500 G Preț: 14,90 Lei

 

Vă prezentăm 4 rețete de salată cu Kamut (sursa: http://retetenutritive.blogspot.ro/2013/09/salata-din-grau-kamut-si-naut.html)

 

grau kamut fiert, naut fiert, macris, leurda, ceapa, ridichi,

 

grau kamut + năut + castraveti + rosii

 

 

grau  kamut + năut + rosii

 

 

măcriș + grâu kamut fiert + năut fiert + ceapa rosie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?