Ce ar trebui să ştim despre produsele “fără zahăr” produsele “fără adaos de zahăr” sau produsele “light”

Ce ar trebui să ştim despre produsele “fără zahăr” produsele “fără adaos de zahăr” sau produsele “light”

Există vreo diferenţă între ele?… şi dacă da care este aceasta.
Cu toţii ne dorim o siluetă de invidiat fără a depune foarte mult efort pentru asta şi fără să ne abţinem, dacă se poate, de la produsele preferate, astfel alegem să consumăm produse  “fără zahăr”.

Din păcate în comerţ foarte multe produse au fost etichetate greşit ca fiind “fără zahăr” dar dacă citim eticheta vom observa că de fapt acestea fie conţin zahăr provenit din zaharuri naturale ceea ce nu este atât de grav fie conţin diverşi  îndulcitori artificiali care sunt foarte nocivi pentru sănătatea noastră dar mai ales a copiilor.

În realitate produsele “fără zahăr” se impart în mai multe categorii:

• PRODUSE FĂRĂ ZAHĂR

Produsul nu conține nici măcar zaharuri simple.

Există totuși o toleranță, dar care nu trebuie să depășească 0,5 g zahăr/100 g (sau 100 ml), ceea ce este foarte puțin.

Citiţi cu atenţie eticheta mai ales secţiunea valori nutriţionale.

Cantitatea de zahăr dintr-un produs o regăsim la glucide…din care zahăr.

Dacă cantitatea trecută pe etichetă depăşeşte 0,5 g /100 g acel produs conţine zahăr.

IN CURAND Biscuiti Petit Beurre fara zahar 150 g
Produs fără zahăr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valori nutriționale medii    / 100 g                               /porție (50 g)

Valoare energetică:           420 kcal/ 1761 kJ            208 kcal/ 871 kJ

Grăsimi, din care:              15 g                                         7,5 g

  acizi grași saturați:           9,7 g                                       4,8 g

Glucide*:                               71 g                                        35 g

din care zahăr:                     0 g                                          0 g

               polioli:                    19 g                                        9,5 g

Fibre:                                     3,5 g                                       1,7 g

Proteine:                               6,1 g                                       3 g

Sodiu:                                    0,42 g                                    0,21 g

• PRODUSE FĂRĂ ADAOS DE ZAHĂR

Produsul nu conține adăugate  glucide simple sau orice alte produse alimentare utilizate pentru puterea de îndulcire, cu excepția îndulcitorilor naturali.

În mod  evident, această afirmație este posibilă numai dacă produsul alimentar este făcut fără adaos de zaharoză, fructoză, sirop de glucoză sau suc concentrat.

Carbohidraţii care pot fi găsiţi în compoziție, de exemplu, în făină, fructe, sunt prezente în mod natural.

Zaharurile naturale sunt importante în viaţa copiilor şi adulţilor, deoarece participă activ la procesele metabolice. Zaharuri naturale se găsesc în fructe, legume, miere naturală, sirop de anghinare, stevia şi fructe uscate.

Stevia
Stevia

Stevia – un îndulcitor natural

– nu conţine calorii

– îmbunătăţeşte funcţionarea  sistemului cardiovascular.

– reglează activitatea ficatului şi vezicii biliare,

– are un efect anti-inflamator şi de restaurare.

– este de multe ori mai dulce decât zaharul, si se foloseşte ca un îndulcitor.

 

Mierea
Mierea

Mierea.

– conţine multe substanţe nutritive folositoare şi micro nutrienţi.

– multe soiuri de miere depăşesc zahărul ca si grad de îndulcire

ATENŢIE  nu orice miere este utilă. Mierea poate fi  supusă unui tratament termic (încălzită la 60-70 de grade), o metodă folosită în procesul de ambalare sau  mierea mai poate fi încălzită de către comercianţi pentru a vinde recolta de anul trecut sub formă de miere proaspătă. La încălzirea peste 40 de grade C mierea devine o substanţă dulce inutilă.

 

Napi
Napi

Extract de napi

Napul mai este cunoscut  sub numele de anghinare. Florile, galbene mici, similare cu floarea-soarelui. Tuberculul acestei plante conţine foarte multe minerale,  fier, zinc, potasiu, calciu si alte substanţe valoroase.

Nu acumulează nitraţi şi metale grele, fiind astfel o materie primă de foarte bună calitate pentru fabricarea îndulcitorilor naturali – sirop dulce de napi. Are un gust uşor dulce din cauza inulinei – o substanţă din care se produce fructoza naturală.

• PRODUSE LIGHT

Astăzi din ce în ce mai mulţi oameni aleg produsele “light” deoarece este o alternativă mai ieftină comparativ cu, categoriile celelalte două menţionate mai sus.

Pe de altă parte aceste produse conţin înlocuitori artificiali de zahăr care prezintă riscuri pentru sănătate în mod special datorită cantitatăţii  pe care o consumăm, din astfel de produse.
În produsele “fără zahăr” sunt conţinuţi unii înlocuitori ce prezintă riscuri asupra sănătăţii.

Zaharina – E954

Zaharina este primul  îndulcitor artificial descoperit,  fiind între 200 şi 700 de ori mai dulce decât zahărul. Este aproximativ la fel de calorică precum zaharul. Zaharina se adaugă în sucuri, gumă de mestecat, dulciuri (mai ales cele pentru diabetici), produse făinoase.  La un moment dat în  SUA a fost considerată un produs sigur dar studiile efectuate  în anii 1980 pe animale au demonstrat faptul că zaharina produce cancer de vezică. În studiile efectuate pe populaţie însă nu s-a putut demonstra exact efectele cancerigene ale zaharinei.

Sucraloza – E 955

Sucraloza este un îndulcitor artificial mai “tânăr” obţinut din zahăr. Este un îndulcitor de 600 de ori mai puternic decât zahărul, conţine  o substanţă care s-a dovedit urmare a studiilor  pe animalele de laborator a fi nocivă: clorina-o substanţă toxică folosită în pesticide, materiale plastice, dezinfectanţi etc. Deşi studiile nu sunt suficient de relevante fiind efectuate pe timp scurt de administrare, totuşi cele realizate pe animalele de laborator care au consumat un timp scurt sucraloză au arătat riscuri cancerigene.

Aspartamul – E 951

Acesta este un îndulcitor de aproximativ 200 de ori mai puternic decât zahărul.Este des folosit în industria alimentară. În ciuda numeroaselor studii nu există încă rezultante relevante pentru riscurile sale, deşi teoretic se presupune că există măcar cele cancerigene. Suspiciunile apar datorită substanţelor în care se descompune aspartatul şi despre care se cunoaşte că ar avea un potenţial nociv asupra sănătăţii: fenilalanina şi mai ales metanol.

În Franţa de exemplu există reglementări foarte clare privind etichetarea produselor “fără zahăr“ însă la noi în ţară nu există prea multe informaţii în acest sens, astfel singura modalitate de a ne păzi de aceste produse ar fi să citim cu atenţie eticheta produselor pe care le cumpărăm, iar pentru cei cu diabet consultaţi medicul înainte de a consuma astfel de produse!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?