Boala celiacă sau intoleranţa la gluten!

Ce este boala celiacă sau intoleranţa la gluten.

boala celiaca

Boala celiacă este o boală autoimună a intestinului subţire, care apare la persoanele de toate vârstele cu predispoziţie genetică.

Simptomele includ durere și disconfort la nivelul tractului digestiv, constipație cronică și diaree, astenie, pierderea poftei de mâncare şi în cele din urmă scăderea în greutate şi slăbiciune musculară.  Este important ca în cazul copiilor această afecţiune să fie diagnosticată la timp deoarece aceştia nu se mai dezvoltă normal (devin subnutriţi).

Deficiențele de vitamine sunt adesea observate la persoanele cu boala celiacă datorită capacității reduse a intestinului subţire de a absorbi în mod adecvat nutrienţii din alimente.

 

Care este cauza acestei afecţiuni.

Boala celiacă este cauzată de o reacție la gliadină, o prolamină (gluten) care se regăseşte în grâu, și  în culturi care includ alte cereale comune cum ar fi orz și secară.

După expunerea la gliadină sistemul imunitar reacționează încrucișat cu țesutul intestinal, provocând o reacție inflamatorie, mai exact, pentru organism glutenul este o substanţă străină, iar atunci când işi face apariţia organismul începe să reacţioneze, intestinele sunt primele care trag alarma iar anticorpii încep să atace glutenul. Acest lucru face ca organismul sa nu mai poată acumula nutrienţii necesari, ceea ce înseamnă că suferiţi de intoleranţă la gluten şi trebuie să luaţi măsuri.

 

boala celiaca 2Ce este glutenul.

Glutenul este o proteină lipicioasă care se găseşte în cereale şi este intens folosită în panificaţie deoarece actionează ca o substanţă de creştere pentru produsele de panificaţie.

 

Cum tratăm boala celiacă.

Nu există nici un leac pentru boala celiacă, dar trecerea la o dietă fără gluten ar trebui să ajute la controlul simptomelor şi să prevină consecințele pe termen lung ale bolii.

Chiar dacă simptomele sunt moderate sau inexistente, este recomandat să vă modificați dieta,  consumul în continuare de produse care conţin  gluten poate avea consecinţe  grave asupra sănătăţii dumneavoastre.

La fel de important este să vă asiguraţi că dieta fără gluten este sănătoasă, echilibrată şi variată.

 

Ce fel de complicaţii pot apărea.

Complicaţiile intoleranţei la gluten sau boala celiacă au tendinţa să apară la persoanele care suferă de această afecţiune însă continuă să consume alimente care conţin gluten.

Potenţiale complicaţii pe termen lung:

  • Osteoporoza
  • Anemia feriprivă
  • Deficit de vitamin B12 şi acid folic
  • La femeile însărcinate copilul va avea o greutate mică la naştere
  • Diverse tipuri de cancer cel mai comun fiind cel de colon

 

Cine este afectat.

1 din 3 români are intoleranţă la gluten, conform statisticilor YorkTest realizate în România.

Cu toate acestea unele cazuri uşoare pot trece nediagnosticate sau sunt diagnosticate greşit, făcându-se adesea confuzia cu diverse probleme digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil.

Cazurile raportate de boală celiacă sunt de două-trei ori mai multe la femei decât la bărbați. Afecţiunea poate apărea la orice vârstă deşi simptomele sunt cel mai susceptibile de a se dezvolta:

  • în timpul copilăriei – între 8 și 12 luni (deși poate dura mai mulți ani înainte ca boala să fie diagnosticată)
  • la vârsta adultă – între 40 şi 60 de ani
  • Medicii spun că în ultimul timp, unele persoane au dezvoltat o intoleranţă psihologică la gluten, care se manifestă prin refuzul acestora de a consuma anumite alimente. Specialiştii susţin că este important de ştiut că excluderea glutenului din alimentaţia persoanelor sănătoase are mai multe dezavantaje decât avantaje, deoarece astfel se renunţă la fibre şi la alţi nutrienţii necesari unei bune funcţionări a organismului.

 Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

toate

Faci un comentariu sau dai un răspuns?