Alergia solară

Sinonime şi denumiri similare: alergie la lumină, fotoalergie, piele sensibilă (palidă), fotodermatoză, acneea estivală (tip Mallorca).

Explicaţii: alergia la soare este o reacţie a sistemului imunitar la lumina solară, reacţie care de cele mai multe ori se manifestă prin iritaţii şi eczemă prezente cel mai frecvent pe gât, partea exterioară a mâinilor şi gambe. În cazuri extreme, efecţiunile pielii pot devein severe ducând până la urticarie sau beşici care prin frecarea de piele pot agrava leziunile pielii.

Fotosensibilitatea este provocată de schimbările care apar în cazul expunerii la soare.

În mod normal, sistemul imunitar recunoaşte unele componente care în contact cu soarele pot provoca leziuni ale epidermei şi declanşează o reacţie de apărare la aceşti stimuli. În cazul în care nu este activat acest mecanism de apărare, apar reacţiile alergice.

Cauzele apariţiei alergiilor solare nu sunt încă pe deplin elucidate.

Alergiile solare pot îmbrăca mai multe forme:

Erupţii polimorfe la lumină, care se manifestă sub formă de mâncărime după expunerea la soare. Potrivit medicilor, această afecţiune ocupă locul secund, după insolaţie, în ierahia afecţiunilor comune ale pielii cauzate de expunerea la soare. Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii de această afecţiune iar simptomele apar în general la maturitate, la adulţii tineri.

În zonele cu climat temperat, erupţiile polimorfe sunt rar întâlnite iarna dar frecvente primăvara şi vara.

La unele persoane, simptomele apar primăvara, odată cu începerea expunerii la soare, dar se ameliorează spre vară, odată ce organismul este expus treptat şi în mod repetat la soare. În unele cazuri afecţiunea poate chiar să dispară.

Prurigo actinic sau erupţiile polimorfe ereditare prezintă simptome mult mai intense decât în cazul erupţiilor clasice şi apar în timp la vârste mai fragede, în timpul copilăriei sau adolescenţei. În zonele cu climă temperată simptomele apar atât timp cât organismul este expus la soare.

Erupţia fotoalergenică este o afecţiune în care reacţiile pielii sunt declanşate de efectele radiaţiei solare asupra anumitor substanţe care au fost aplicate pe piele (ingrediente ale cremelor, loţiunilor sau unguentelor cu antibiotice), sau chiar asupra anumitor medicamente ingerate, în special antibiotice (tetraciclina şi sulfonamida), medicaţia folosită în diferite afecţiuni psihiatrice, diuretice sau anumite contraceptive orale. Durata afecţiunii este incertă dar odată identificată şi înlăturată cauza, afecţiunea dispare.

Urticaria solară produce erupţii semnificative în timpul epunerii la soare(mâncărimi şi beşici). Acest tip de reacţie alergică este destul de rară şi afectează în special femeile tinere. Beşicile se estompează în aproximativ 30 minute, maxim 3 ore de la expunerea la soare dar simpomele vor apărea de îndată ce pielea este expusă din nou la soare.

Această afecţiune poate fi diagnosticată uşor urmărind simptomatologia: dacă mâncărimile au apărut în timpul expunerii la soare, s-au declanşat în mai puţin de două ore de la expunerea la soare sau au apărut primăvara şi apoi au dispărut sau s-au agravat după câteva săptămâni atunci există certitudinea de erupţii polimorfe la lumină.

Pentru simptome mai grave, cum sunt urticaria, beşicile sau sângerările subcutanate, diagnosticul trebuie pus de către medicul specialist, în baza istoricului medical, analizei factorilor genetici şi al examinării epidermei. În funcţie de analiza preliminară, medicul poate recomanda teste suplimentare:

  • biopsia pielii, când o parte foarte mică de piele este înlăturată şi examinată;
  • teste de sânge pentru a exclude afecţiunea lupus eritematos sistemic;
  • test de lumină, când o mică suprafaţă a pielii este expusă la cantităţi măsurate de lumină ultravioletă; dacă simptomele apar după expunere, testul confirmă că erupţia are legătură cu expunerea la soare.

În cazul erupţiei fotoalergenice, diagnosticarea este mai dificilă şi durează mai mult timp. Medicul specialist trebuie să fie informat asupra medicaţiei administrate şi a cremelor utilizate, pe care le va analiza şi va stabili legătura între expunerea la soare şi ingredientele acestora.

Tratamentul alergiei solare trebuie stabilit de către medicul specialist.

O component importantă în tratarea acestei afecţiuni este prevenirea. Pentru a preveni simptomele alergiei solare trebuie evitată expunerea sau, în cazul în care aceasta este inevitabilă, trebuie luate măsuri de precauţie:

  • folosirea unor creme cu protecţie solară cu factor minim 15 şi protecţie A şi B împotriva razelor ultraviolete;
  • evitarea expunerii la soare între orele 11.00- 15.00;
  • purtarea ochelarilor de soare cu protecţie la ultraviolete;
  • purtarea hainelor de culoare deschisă care să acopere corpul (pantaloni lungi, tricou cu mâneci lungi, şapcă sau pălărie de soare);
  • atenţie la alegerea cremelor sau la stabilirea medicaţiei care poate da reacţii alergice.

 

Pentru tratamentul alergiei solare, Dr. Pronat recomandă REGULAT®:

Recomandări de administrare a preparatului REGULAT®:

Administrare internă: 2-3 x 1 lingură zilnic.

Administrare externă: REGULAT® diluat (1/3 REGULAT® + 2/3 apă) se pulverizează pe locurile sensibile ale pielii sau pe întregul corp.

Măsuri suplimentare:

► obişnuire treptată a pielii la razele solare, aşa-numita „pre-pigmentare“ în saloanele de bronzat la un anumit tip de raze ultraviolete inofensive.

► amestec de REGULAT® + vitamina C interceptează „radicalii liberi“ (risc de cancer de piele) în stratul subcutanat şi îi fac inofensivi. Poate fi administrat intern sau aplicat extern.

► în cazul administrării interne, la fiecare lingură de REGULAT® poate fi adăugat sucul de la 1⁄2 de lămâie sau acid ascorbic dizolvat (natural, de exemplu din Acerola).

► în cazul pulverizării pe corp se recomandă adăugarea vitaminei C în REGULAT® diluat. După administrarea amestecului de REGULAT® cu vitamina C se recomandă aplicarea unei loţiuni pentru protecţia solară (cu factor de protecţie ridicat: 20-30).

► folosirea preparatului REGULAT® Spray – Loţiune după plajă împotriva arsurilor.

Măsuri terapeutice:

► administrarea de calciu (fiole) măreşte rezistenţa pielii faţă de razele solare.

 


Recomandările de administrare a preparatului REGULAT®, precum şi măsurile terapeutice şi suplimentare au valoarea unor recomandări cu caracter general. Ele nu înlocuiesc tratamentul efectuat de către un medic sau terapeut.

De asemenea, aceste recomandări nu înlocuiesc medicamentaţia, diagnosticele, indicaţiile şi recomandările medicale, ci sunt o completare pentru luarea unor măsuri preventive pe propria răspundere.

În cazul unei suspiciuni de boală, înainte de administrarea preparatului Regulat® se recomandă consultarea unui medic sau specialist naturopat. De asemenea, nu trebuie întrerupt un tratament cu medicamente fără o consultare prealabilă a unui medic sau specialist.

În măsura în care au fost recomandate anumite doze sau metode de administrare, acestea au fost atent elaborate şi redate. Cu toate acestea, toate informaţiile sunt furnizate fără garanţie, iar autorul nu este responsabil pentru eventualele prejudicii sau leziuni care ar rezulta de pe urma acestor informaţii şi recomandări.


Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Regulat Regulat Diabetic Regulat Pro

Metabolic

Regulat spray

pentru piele

Regulat spray

lotiune plaja


 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?