Adipozitatea

Sinonime şi denumiri similare: greutate corporală excesivă, îngrăşare, lipomatoză, obezitate.

Definiţie: o creştere a cantităţii de ţesut adipos în organism, foarte răspândită în ţările industrializate. Este adesea asociată cu efecte patologice şi boli cronice, ca de exemplu diabet zaharat tip II, boli cardiovasculare, tulburări ale funcţiilor articulare, reumatism, gută, distrofie grasă a ficatului sau nivel excesiv al grăsimilor din sânge.

Conform rapoartelor Organizaţiei Mondiale a sănătăţii (OMS) adipozitatea a devenit o problemă globală.

În România datele furnizate de Institutul de Endocrinologie CI Parhon sunt îngrijorătoare: dacă în anul 2003 ne situam pe locul 23 în Europa, în momentul actual, cu 50% din populaţie persoane supraponderale şi 25% obeze, ne situăm pe locul trei în Europa.

Repartizarea pe sexe indică 30% obezitate în rândul femeilor şi 20% în cel al bărbaţilor.

Mult mai îngrijorătoare sunt statisticile în rândul copiilor: 40% dintre copii sunt obezi!

Cauzele acestei situaţii, spun specialiştii, sunt în principal alimentaţia nesănătoasă şi lipsa unei culturi a sportului.

Creşterea excesivă în greutate trebuie să fie un motiv de îngrijorare din cauza efectelor pe care le are asupra sănătăţii generale a organismului. Aceasta este un factor favorizant sau agravant pentru numeroase afecţiuni:

  • Afecţiuni coronariene
  • Diabet de tip 2
  • Cancer (endometrial, de sân, şi colon)
  • Hipertensiune arterială
  • Nivel ridicat al colesterolului şi trigliceridelor
  • Accident vascular cerebral
  • Boli ale ficatului şi vezicii biliare
  • Apnee şi probleme respiratorii
  • Artroza
  • Afecţiuni ginecologice (tulburări menstruale, infertilitate).

Evaluarea obezităţii la adulţi se face cel mai frecvent pe baza indicelui de masă corporală calculat ca raport între greutate şi pătratul înălţimii.

IMC peste 40 obezitate morbidă

IMC 30 – 39,99 obezitate

IMC 25 – 29,99 supraponderalitate

IMC 18,5 – 24,99 greutate normală

IMC sub 18,5 subponderalitate

Pentru mai multă acurateţe, specialiştii folosesc şi alte metode de evaluare a greutăţii care ţin cont de diverse particularităţi.

Clasificarea greutăţii la adulţi în conformitate cu

Raportul talie-şolduri (waist-hip ratio)

Prin intermediul acestui raport dintre circumferinţa abdominală şi cea a şoldurilor se poate determina riscul personal de sănătate cauzat de obezitate. Spre deosebire de indicele de masă corporală, elementul important nu este greutatea, ci repartizarea grăsimii în jurul taliei (tip măr), care solicită mult mai puternic organele interne decât grăsimea de pe şolduri (tip pară).

Raportul talie şolduri (waist-hip ratio): la bărbaţi raportul ar trebui să fie sub 1,0 iar la femei sub 0,85.

Observaţie: grăsimea abdominală (tip măr) este foarte solicitantă pentru corp (cauzează inflamaţii) şi trebuie redusă.

Dr. Pronat recomandă concentratul fermentat în cascadă REGULAT® în tratamentul abceselor.

Modul de administrare al REGULAT®:

Administrare internă: 2-3 x 1 lingură zilnic nediluat sau diluat într-un pahar cu apă. Se recomandă adăugarea sucului de la 1⁄2 lămâie pentru diluarea „R“. REGULAT® + sucul de lămâie inhibă oxidarea lipoproteinelor cu densitate (ldl) şi stimulează arderea grăsimilor.

Pentru stabilizarea nivelului de glucoză în sânge şi împotriva hiperorexiei se recomandă administrarea de REGULAT® Spezial Diabetic.

Administrare nazală: într-un flacon de spray nazal (20 ml Dr. Niedermaier-Pharma) se amestecă 5 ml REGULAT® cu 15 ml de soluţie salină izotonă (se găseşte în farmacii). De 4-5 x zilnic aplicaţi câte 2 doze în fiecare nară – inhalaţi puternic. Administraţi suplimentar la hiperorexie şi înaintea fiecărei mese. Ungeţi ocazional mucoasele nazale cu unguent gras.

Măsuri suplimentare:

► mâncaţi fructe. O muşcătură este suficientă.

► faceţi mişcare.

► dietă cu puţine calorii dar bogată în nutrienţi.

► mâncaţi puţin la cină („nu mâncaţi niciodată pe săturate“).

► dietă lacto-vegetariană fără sare.

► abluţiuni alternante, băi de aburi, saună (nu se recomandă în cazul pacienţilor cardiaci).

► masajul ciupit şi cu ventuze ajută la descompunerea grăsimii, celulitei şi ajută ca ţesutul să rămână ferm.

Recomandare: cu 15-20 minute înainte de masă luaţi 1 tabletă de spirulină, pentru a preveni o senzaţie de foame. Spirulina menţine stabil nivelul glucozei din sânge, evitând o creştere a secreţiei de insulină, fiind bogată în aminoacizi esenţiali, vitamine, proteine, minerale şi săracă în carbohidraţi/ grăsimi.

 


Recomandările de administrare a preparatului REGULAT®, precum şi măsurile terapeutice şi suplimentare au valoarea unor recomandări cu caracter general. Ele nu înlocuiesc tratamentul efectuat de către un medic sau terapeut.

De asemenea, aceste recomandări nu înlocuiesc medicamentaţia, diagnosticele, indicaţiile şi recomandările medicale, ci sunt o completare pentru luarea unor măsuri preventive pe propria răspundere.

În cazul unei suspiciuni de boală, înainte de administrarea preparatului Regulat® se recomandă consultarea unui medic sau specialist naturopat. De asemenea, nu trebuie întrerupt un tratament cu medicamente fără o consultare prealabilă a unui medic sau specialist.

În măsura în care au fost recomandate anumite doze sau metode de administrare, acestea au fost atent elaborate şi redate. Cu toate acestea, toate informaţiile sunt furnizate fără garanţie, iar autorul nu este responsabil pentru eventualele prejudicii sau leziuni care ar rezulta de pe urma acestor informaţii şi recomandări.


 Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Regulat Regulat Diabetic Suc acai Cătină

 

Detoxicolon Colonix Zeolit TopVital

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?