Acidoza

Sinonime şi denumiri similare: hiperaciditate, hiperaciditate latentă, acidoză metabolică, tulburarea echilibrului acido-bazic, modificări ale pH-ului sanguin.

Explicaţii: rinichii şi plămânii menţin echilibrul substanţelor chimice, acizi şi baze, în organism.

Acidoza este o tulburare a echilibrului acido-bazic prin creşterea acidităţii sângelui datorită unor tulburări de ordin funcţional în organism. Aceasta se caracterizează prin scăderea pH-ului sanguin sub 7,35%, în condiţiile în care valorile normale se situează între 7,35- 7,45.

Acidoza poate fi respiratorie sau metabolică.

Acidoza respiratorie este o tulburare a echilibrului acido- bazic, caracterizată prin acumularea în exces a dioxidului de carbon. Aceasta poate fi determinată de hipoventilaţia alveolară sau respiraţia într-un mediu cu un conţinut ridicat de dioxid de carbon. Rezultatul este creşterea concentraţiei de acid carbonic datorită creşterii presiunii parţiale a dioxidului de carbon.

Cauzele apariţiei acidozei respiratorii includ: deformări ale cutiei toracice, leziuni, fracturi, slăbiciune musculară, boli pulmonare (emfizemul pulmonar sever, bronşita cronică obstructivă, fibroza pulmonară, pneumoniile severeastmul bronşic, pleurezii, pneumotorax, hidrotorax, utilizarea medicamentelor sedative, anestezice.

Hipoventilaţia respiratorie poate fi cauzată de deprimarea centrilor respiratorii întâlnită în unele tumori cerebrale, traumatisme ale sistemului nervos central, accidente vasculare, abcese cerebrale, etc. De asemenea poate fi cauzată de afectarea nervilor care transmit impulsurile nervoase prin traumatisme medulare, poliomileită. Intreruperea impulsurilor nervoase determină paralizia muşchilor intercostali şia diafragmului

Acidoza respiratorie scade contractilitatea cardiacă, scade debitul cardiac, ceea ce amplifică hipoxia. Tendinţa la hipotensiune este favorizată de scăderea tonusului muscular. Acidoza severă alterează metabolismul celulei cu consecinţe grave, în special cardiovasculare. Inhibarea metabolismului celular neuronal poate determina comă şi deces.

Confirmarea are loc prin stabilirea rezervei alcaline a sângelui, a cantităţii de bioxid de carbon din aerul respirat respectiv a valorii pH-ului urinei.

Acidoza metabolică este o tulburare a echilibrului acido-bazic a organismului care se caracterizează printr-un exces de ioni de hidrogen. Se dezvoltă atunci când organismul produce prea mult acid iar rinichii nu pot elimina suficient acid din organism.

Prima modificare care se produce în cazul acidozei metabolice este scăderea nivelului bicarbonatului, ceea ce atrage după sine şi o scădere a presiunii parţiale a dioxidului de carbon. Astfel, în mecanismul de producer a acidozei se identifică două procese:

–    Acumularea în plasmă a acizilor nevolatili (alţii decât dioxidul de carbon);

–    Scăderea încărcăturii alcaline.

Acidoza metabolică se clasifică în:

  • Acidoza metabolică determinată de acumularea de acizi nevolatili, cauzată de :

–   acumularea de acid lactic (şoc, hipoxie, stop cardio respirator, insuficienţă hepatică, leucemii, consum de alcool, etc.)

–   acumularea de cetoacizi (diabet zaharat, inaniţie, ingestie de alcool)

–    acumularea de sulfaţi sau fosfaţi (insuficienţă renală sau cronică)

–    intoxicaţii cu metanol, salicilaţi, etilenglicol.

  • Acidoza metabolică determinată de pierderea bicarbonatului, cauzată de :

–   administrarea excesivă de acizi şi clor (alimentaţie parenterală, administrare excesivă de clor)

–   pierderi digestive de bicarbonate (acidoză tubular renală, hipoaldosteronism, inhibitori de anhidrază carbonică).

Acidoza metabolică determină modificări celulare în tot organismul, având următoarele simptome:

La nivelul aparatului respirator, acidoza metabolică determină  respiraţie cu o frecvenţă crescută, respiraţie amplă, inspir egal cu expirul, respiraţie zgomotoasă.

La nivelul sistemului nervos central, acidoza metabolică se asociază cu somnolenţă, confuzie până la comă, comă liniştită, fără perioade de agitaţie.

La nivelul aparatului cardiovascular, acidoza metabolica se manifestă prin vasodilataţie şi deci extremităţi calde şi hipotensiune, tahicardie (frecvenţă cardiacă crescută), transpiraţii, aritmii, colaps cardiovascular.

La nivelul aparatului digestiv se poate manifesta sub formă de greaţă, vărsături, diaree.

Consecinţele fiziologice ale acidozei metabolice se traduc prin hiperpotasemie, creşterea nivelului calciului plasmatic sau creşterea eliberării de oxigen la nivelul ţesuturilor.

Diagnosticul de acidoză metabolică se stabileşte de către medicul specialist, pe baza unei serii de analize care să confirme nivelul pH-ului, presiunea parţială a dioxidului de carbon, nivelul bicarbonatului seric şi deficitul de baze.

Tratamentul acidozei metabolice presupune în primul rând identificarea cauzei care a dus la apariţia bolii şi apoi stabilirea de către medicul specialist a unei scheme de tratament adecvate stării pacientului. Monitorizarea tratamentului se face prin urmărirea evoluţiei clinice, analiza gazelor sanguine şi evaluarea ionilor sanguini.

 

Dr. Pronat recomandă concentratul fermentat în cascadă REGULAT® în tratamentul acidozei.

Modul de administrare al REGULAT®:

Administrare internă:

►2 x 1 lingură zilnic înainte de mese, diluat într-un pahar cu apă, se administrează în înghiţituri mici.

► în locul apei se poate folosi şi ceai alcalinizat cald.

Măsuri suplimentare:

► creşterea consumului de alimente care se metabolizează bazic.

► reducerea excesului de acid la nivel tisular.

► băi în ape minerale conţinând hidrocarbonaţi. Pentru o baie este nevoie de 200 g bicarbonat de sodiu (NaHCO3). După baie nu clătiţi, doar ştergeţi uşor. Substanţa alcalină de pe piele acţionează ca un depozit alcalin. Acelaşi depozit alcalin pe piele îl obţineţi cu băi în care adăugaţi argilă verde.

► tratamente alternative cu săruri de baie şi amestecuri de plante medicinale.

O metodă generală de dezacidificare este folosită de către medicul Ekkehardt Scheller în cazul unei acidităţi ridicate în conformitate cu următoarea schemă după Dr. Jakobs:

q „comprimate alcaline“ 3 x 3 tablete zilnic pe bază de citrat (citratul se metabolizează bazic)

q „Osiba“ 3 x 2 doze zilnic, producător Zimmermann.

Acest concentrat coloidal neutralizează acidul din ţesutul conjunctiv şi din celule.

Posibile măsuri terapeutice:

► masaj şi masaj cu ventuze, pentru a mobiliza acizii.

 

 


Recomandările de administrare a preparatului REGULAT®, precum şi măsurile terapeutice şi suplimentare au valoarea unor recomandări cu caracter general. Ele nu înlocuiesc tratamentul efectuat de către un medic sau terapeut.

De asemenea, aceste recomandări nu înlocuiesc medicamentaţia, diagnosticele, indicaţiile şi recomandările medicale, ci sunt o completare pentru luarea unor măsuri preventive pe propria răspundere.

În cazul unei suspiciuni de boală, înainte de administrarea preparatului Regulat® se recomandă consultarea unui medic sau specialist naturopat. De asemenea, nu trebuie întrerupt un tratament cu medicamente fără o consultare prealabilă a unui medic sau specialist.

În măsura în care au fost recomandate anumite doze sau metode de administrare, acestea au fost atent elaborate şi redate. Cu toate acestea, toate informaţiile sunt furnizate fără garanţie, iar autorul nu este responsabil pentru eventualele prejudicii sau leziuni care ar rezulta de pe urma acestor informaţii şi recomandări.


 Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Regulat Regulat Diabetic

 

This Post Has One Comment

  1. Irina

    Multumesc pentru aceste informatii pretioase!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?