Abcese

Sinonime şi denumiri similare: colecţie purulentă, focar purulent, pustule, ulceraţii, furuncule, carbunculi, inflamaţii purulente.

Explicaţii:

Abcesul este o acumulare de puroi constituită, bine delimitată de ţesuturile din jur.

De obicei inflamaţia apare sub acţiunea unor agenţi microbieni ca streptococi, stafilococi, colibacili.

Abcesele se pot dezvolta în orice punct al organismului.

Din punct de vedere al localizării, abcesele pot fi superficiale (subcutanate, ganglionare) şi profunde (intramusculare, viscerale).

Abcesul superficial, accesibil vederii şi palpării este amplasat cel mai frecvent la degete (panariţiu), pe marginea anusului, în gât, pe şezut, subsoară sau pe partea ventrală.

Abcesul profund poate fi localizat la nivelul diferitelor organe: ficat, rinichi, creier, plămân, gravitatea acestuia fiind condiţionată de localizare.

Din punct de vedere al modului de constituire şi al vitezei de evoluţie, abcesele pot fi calde (acute) şi reci (cronice).

Abcesele calde sunt cel mai frecvent o reacţie inflamatorie a organismului la dezvoltarea anumitor bacterii (stafilococi, streptococi) sau a unei amibe (Entamoeba histolytica). Bacteria sau amiba sunt vehiculate de circulaţia sangvină sau limfatică, ajungând într-un ţesut, unde, fiind încarcerate, provoacă infecţia. Un alt mod de acces este pătrunderea prin piele, în cazul leziunilor provocate prin rănire, înţepare.

Simptomatologia abceselor calde diferă în funcţie de localizare.

Abcesul cald superficial se formează rapid şi se înconjoară frecvent de o membrană care îl delimitează, prezentând toate semnele locale ale unei inflamaţii: roşeaţă, senzaţie de căldură, durere, umflare. La aceste semne locale se adaugă febră, frisoane, insomnia şi, uneori, adenopatie (umflarea ganglionilor limfatici). Supurarea antrenează o creştere în volum a ţesuturilor, o durere intermitentă şi, dacă abcesul este superficial, o fluctuenţă (deplasarea puroiului la palpare). Pe măsura ce puroiul se colectează, pielea se subţiază prin necroză şi abcesul se poate deschide spontan, printr-o fistulă, în punctul central de minimă rezistenţă.

În abcesele profunde, simptomatologia depinde de organul afectat, tulburările generale fiind evidente şi cele locale estompate.

Abcesul cald se poate resorbi spontan, se poate închista sau se poate sparge în ţesuturile învecinate.

Tratat corect, abcesul cald se vindecă repede, dar, în anumite cazuri (germene foarte virulent, stare precară a organismului, diabet), infecţia se poate extinde local (flegmon difuz) sau chiar poate migra la distanţă.

Abcesele reci sunt cauzate de bacilul Koch, agentul tuberculozei sau de ciuperci microscopice.

Din punct de vedere al simptomatologiei, abcesele reci au constituire lentă, care nu antrenează o reacţie inflamatorie şi evoluează spre fistulizare. Când este superficial, abcesul rece lasă să iasă în afară un puroi granulos, iar când este profund se propagă spre muşchi şi os. Se manifestă prin febră prelungită şi neregulată, alterarea stării generale şi pierdere în greutate.

Diagnosticul de abces rece poate fi confirmat în urma examenului ecografic (pentru ficat, rinichi, prostată), radiografie (plămâni) sau scanografie (CT-computer tomograf sau IRM-rezonanţă magnetic) pentru abcesul cerebral.

Tratamentul abceselor de orice fel impune consultarea unui medic pentru stabilirea exactă a diagnosticului şi a tratamentului adecvat.

Dr. Pronat recomandă concentratul fermentat în cascadă REGULAT® în tratamentul abceselor.

Modul de administrare al REGULAT®:

Administrare internă: 2 x 1 lingură zilnic înainte de mese.

Administrare externă: plasture / compresă cu apă şi REGULAT® diluat (1:1) înlocuite de mai multe ori.

Măsuri suplimentare:

► eliminarea toxinelor prin rinichi şi intestine (de exemplu spirulina – SPIRULINA BASE).

► băi cu substanţe astringente (băi cu ceai din coajă de stejar, muşeţel).

Posibile măsuri terapeutice:

► clarificarea cauzelor în cazul manifestărilor frecvente.

► tratarea locaţiilor cu probleme (dinţi, amigdale etc.).

 


Recomandările de administrare a preparatului REGULAT®, precum şi măsurile terapeutice şi suplimentare au valoarea unor recomandări cu caracter general. Ele nu înlocuiesc tratamentul efectuat de către un medic sau terapeut.

De asemenea, aceste recomandări nu înlocuiesc medicamentaţia, diagnosticele, indicaţiile şi recomandările medicale, ci sunt o completare pentru luarea unor măsuri preventive pe propria răspundere.

În cazul unei suspiciuni de boală, înainte de administrarea preparatului Regulat® se recomandă consultarea unui medic sau specialist naturopat. De asemenea, nu trebuie întrerupt un tratament cu medicamente fără o consultare prealabilă a unui medic sau specialist.

În măsura în care au fost recomandate anumite doze sau metode de administrare, acestea au fost atent elaborate şi redate. Cu toate acestea, toate informaţiile sunt furnizate fără garanţie, iar autorul nu este responsabil pentru eventualele prejudicii sau leziuni care ar rezulta de pe urma acestor informaţii şi recomandări.


Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Regulat Regulat Diabetic Regulat Dent Rășină mumie cu ginseng Ceai de salvie Ulei de in
Ceai gălbenele Ceai gălbenele Calendulin Bitter românesc Argilă verde

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?