cat-right

ORAC – Top alimente bogate in antioxidanti

ORAC – Top alimente bogate in antioxidanti

Odată cu trecerea anilor,  omenii de ştiinţă au tot făcut cercetări pentru a afla cauzele îmbătrânirii iar astfel au observat că reacţiile radicalilor liberi sunt responsabile pentru deteriorarea progresivă a sistemelor biologice de-a lungul vieţii, iar această teorie este considerată de întreaga lume ştiinţifică (medicală), ca fiind cea mai validă teorie despre îmbătrânire.

Radicalii liberi sunt atomi sau molecule care au în structura lor un electron desperecheat. Aceştia prezintă o mare agresivitate şi instabilitate chimică, ei fiind foarte activi din punct de vedere biochimic.

Pe scurt: fiecare celulă prezentă în corp are nevoie de oxigen pentru a supraviețui.

 

cell-processLipsa de oxigen este responsabilă pentru deteriorarea celulelor ca urmare a procesului de oxidare din cauza căreia apar radicalii liberi, care au efect dăunător asupra celulelor. Dacă daunele cauzate de radicalii liberi se întind pe o perioadă lungă de timp, este posibil să apară  probleme grave de sănătate inclusiv cancerul.

Este imposibil pentru noi să evităm complet acţiunea radicalilor liberi. Aceştia provin atât din surse interne corpului nostru (ca urmare a proceselor respiratorii, de metabolism şi inflamatorii) cât şi din surse externe, datorită factorilor de mediu (poluarea, radiaţiile, fumatul, stresul, lumina solară, alcoolul).

 

Cum putem combate apariția radicalilor liberi?

Cu ajutorul antioxidanților.

Antioxidanţii pot fi definiţi simplu: un complex de elemente nutritive (vitamine şi minerale) şi enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă propriile celule. Antioxidanţii mai sunt cunoscuţi ca nişte compuşi ce au capacitatea de a opri oxidarea altor substanţe. Dintre antioxidanţi, vitaminele E, C, zincul şi betacarotenul sunt recunoscute pentru efectul protector pe care îl au asupra ochilor, prevenind apariţia bolilor grave.

Organismul nostru are mare nevoie să fie alimentat zilnic cu antioxidanți.

Sistemul nostru de luptă împotriva radicalilor liberi nu este perfect, de aceea pe măsură ce îmbătrânim celulele se deteriorează prin oxidare. Trebuie să suplinim această carență cu o alimentaţie corespunzătoare, bogată în renumiţii antioxidanţi.

Există multe tipuri de antioxidanți, ce se găsesc în numeroase tipuri de alimente. Fiecare dintre ei are un anumit mecanism de funcționare. Dar cu toate acestea, toți antioxidanții ajută organismul în echipă.

Nivelul scăzut de antioxidanți, sau inhibarea enzimelor antioxidante, provoacă stres oxidativ și poate deteriora sau distruge celulele.

Puterea antioxidantă a alimentelor se măsoară în unităţi ORAC (oxygen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi de oxigen) pe 100 g produs.

 

Concluzie. antioxidanții sunt buni, radicalii liberi sunt răi.

 

O persoană trebuie să consume zilnic o cantitate de alimente care să-i asigure cel puţin 3000-5000 de unităţi ORAC, pentru a neutraliza radicalii liberi din organism.

 

Scara ORAC a celor mai sănătoase alimente (100 g produs):

314.446 pudra de cuişoare

312.400 tărâţele neprelucrate de sumac

267.536 pudra de scorţişoară

240.000 tărâţele de sorg bogate în tanin

200.129 pudra de oregano uscat

159.277 pudra de curcuma (tumeric )

102.700 boabele de acai liofilizate

100.800 tărâţele negre de sorg

91.500 pudra de roşcove (carob, ceratonia)

86.800 sumacul brut

80.933 cacaoa pudră uscată şi neîndulcită

76.800 seminţele de chimen

75.000 pudra concentrată de boabe de maqui

74.349 pătrunjelul uscat

71.000 tărâţele de sorg roşu

70.000 cireşele Acerola

67.553 busuiocul uscat

48.504 pudra de curry

45.400 sorgul brut bogat în tanin

40.200 pudra de ciocolată olandeză

40.000 sucul de boabe de maqui

32.004 salvia proaspătă

29.257 seminţele de muştar galben

28.811 ghimbirul pudră ( ginger )

27.618 piperul negru boabe

27.426 cimbrul în stare proaspătă

27.297 măghiranul în stare proaspătă25.300 fructul de lyci (sau lechee)

25.300 fructul de goji

24.700 polenul granule

24.287 tărâţele de orez crude

23.636 pudra de chili

21.900 boabele de sorg negru

20.823 bomboanele de ciocolată neagră

19.600 cojile seminţelor de in

18.053 bomboanele de ciocolată amăruie

17.940 nucile pecan

17.919 boiaua de ardei

16.062 boabele de chokeberry crude

15.542 frunzele proaspete de tarhon

14.840 rădăcina de ghimbir proaspătă

14.697 boabele de soc crude

14.000 boabele de sorg roşu

13.978 frunzele proaspete de mentă

13.970 boabele proaspete de oregano

13.541 nucile englezeşti (walnuts)

9.645 alunele de pădure sau alunele turceşti

9.584 coacazele roşii crude

9.465 boabele proaspete de cimbru

9.416 infuzia de anghinarie

8.459 boabele de fasole roşie crudă

8.320 boabele de fasole roz crudă

8.040 boabele de fasole neagră crudă

7.983 fisticul crud

7.960 coacazele negre crude

7.779 fasolea Pinto crudă

7.581 prunele “diamantul negru” cu coajă crude

7.528 bomboanele de ciocolată cu lapte

7.282 lintea crudă

7.274 agavele uscate

6.665 pudra de usturoi uscat

6.552 anghinaria cruda

6.552 afinele crude

6.552 prunele uscate

6.400 tărâţele de sorg alb

6.330 siropul de ciocolată

6.259 prunele crude

5.997 frunzele proaspete de melisă

5.764 boabele de soia crude

5.735 pudra de ceapă

5.347 murele

5.346 usturoiul crud

5.141 frunzele crude de coriandru

4.882 zmeura crudă

4.805 frunzele proaspete de busuioc

4.454 migdalele

4.392 frunzele proaspete de mărar

4.343 frunzele de ceai

4.275 merele roşii

4.188 stafidele albe

3.898 merele “Granny Smith”

3.577 căpşunele proaspete

3.432 untul de arahide

3.383 smochinele proaspete

3.365 cireşele obişnuite dulci

3.307 rodia

3.277 agrişele crude

3.234 caisele confiate

3.166 arahidele de orice fel, crude

3.145 varza roşie fiartă şi scursă fără sare

3.083 broccoli crud

3.082 merele obişnuite cu coajă

2.941 perele crude

2.938 agavele fierte

2.936 merele ”Red delicious”, crude, fără coajă

2.906 sucul de coacăze negre

2.830 strugurii negri

2.828 merele Gala crude cu coajă

2.764 (condimentul) cardamom

2.670 merele Golden crude cu coajă

2.589 merele Fuji crude cu coajă

2.573 merele crude fara coaja

2.550 guava

2.386 brocolli fiert şi nesărat

2.380 salata lollo crudă

2.359 fulgii de porumb

2.341 sucul proaspăt de rodie

2.308 fulgii de ovăz instant fortificat

2.294 granola cu stafide

2.252 varza roşie cruda

2.210 merele Golden crude fără coajă

2.200 sorgul alb boabe

2.184 seminţele de ridiche încolţite

2.183 tărâţele de ovăz

2.175 fulgii de ovăz simpli

2.150 frunzele de sparanghel crude

2.115 cartofii dulci copţi în coajă

2.104 pâinea integrală de grâu

2.094 arpagicul crud

2.050 varza albă fiartă, scursă şi nesărată

2.036 sucul de prune

1.990 guava rosie

1.965 piureul de mere

1.963 pâinea integrală de secară

1.948 caju crud

1.946 frunzele crude de sfeclă

1.933 avocado

1.911 perele verzi cu coajă

1.819 portocalele

1.814 piersicile crude

1.788 sucul de struguri roşii

1.773 varza roşie fiartă

1.767 sfecla crudă

1.750 merişoarele

1.746 perele de Anjou roşii

1.743 floricelele de porumb

1.736 ridichile crude

1.695 nucile de macadamia prăjite

1.687 frunzele de spanac congelate şi nefierte

1.680 cartofii roşii cu coajă copţi

1.644 sparanghelul fiert şi scurs

1.620 mandarinele crude

1.548 grape-fruit-ul roz şi roşu

1540 fragii

1.521 ceapa roşie crudă

1.520 boabele de fasole marină crude

1.515 spanacul crud

1.510 seminţele de lucernă încolţite

1.506 noni

1.447 frunzele proaspete de salată verde

1.421 pâinea integrală din amestec de cereale

1.419 nucile braziliene uscate

1.326 cartofii roşii copţi

1.322 cartofii roşii cruzi

1.318 pâinea de ovăz

1.303 fulgii de grâu

1.301 pătrunjelul proaspăt

1.263 ciocolata cu lapte de băut

1.260 strugurii roşii proaspeţi

1.253 ceaiul verde gata preparat

1.247 agave crude

1.238 sucul de grape-fruit galben

1.225 sucul de lămâie

1.220 ceapa galbenă călită câteva minute

1.210 kiwi

1.150 uleiul de măsline extra-virgin

1.138 cartofii albi copţi în coajă

1.118 strugurii albi sau verzi cruzi

1.115 caisele crude

1.098 cartofii roşii cruzi

1.058 cartofii albi cruzi

1.034 ceapa albă crudă

1.005 vinul de masă roşu

1.002 sucul de căpşune

1.002 mango crud

1.001 sosul de salsa

984 ardeiul dulce portocaliu crud

980 varza de Bruxelles

965 ardei dulce galben crud

962 seminţele de soia mature încolţite şi nefierte

933 vânăta crudă

923 ardeiul verde dulce crud

904 fasolea Pinto gătită

902 cartofii dulci cruzi

884 ananasul crud

879 banana

856 varza albă fiartă, scursă nesărată

847 năutul crud

847 ardeiul roşu călit

830 strugurii albi proaspeţi

829 conopida proaspătă

793 sucul de struguri albi

791 ardeiul dulce roşu proaspăt

759 fasolea verde crudă

750 nectarinele crude

741 mazărea galbenă crudă

728 boabele de porumb dulce crude

726 sucul de portocală

704 sucul de pere

694 ardeiul dulce galben

694 sos de tomate

666 morcovii cruzi

620 conopida fiartă scursă fără sare

616 nucile uscate

615 ardeiul dulce verde călit câteva minute

600 mazărea verde congelată

578 sosul picant

568 sucul de ananas

564 oţetul de mere

546 prunele roşii crude

524 mazărea despicată seminţe mature crude

508 varza albă crudă

497 ţelina crudă

496 brocolli congelat

490 prazul crud

486 sucul de roşii conservat cu sare

483 dovleacul crud

481 semintele de mac

436 siropul de piersici conservat

413 porumbul dulce conservat

410 oţetul din vin roşu

408 sucul de mere

392 vinul alb de masă

367 tomatele roşii coapte

317 morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi

315 pepenele galben crud

307 bulbul de fenicul crud

245 vinetele fierte scurse nesărate

225 oţetul din miere

214 castraveţii cruzi cu coajă

180 dovlecelul crud

142 pepenele verde crud

126 castravetele decojit crud

106 uleiul de arahide

(după site-ul www.oracvalues.com care ar fi bine să fie şi el consultat pentru detalii suplimentare)

O alimentație bogată în antioxidanți nu este suficientă pentru funcționarea corectă a organismului dacă nu este combinată  cu un stil de viață sănătos. Nu trebuie omis faptul că obiceiurile proaste pot duce la formarea radicalilor liberi. Astfel dacă nu sunt eliminate, nivelul radicalilor liberi din corp crește alarmant, creând medii propice pentru boli.

– Reducerea și în cele din urmă eliminarea zahărului (în special a fructozei) din alimentație. 

O alimentație cu mai puțin zahăr duce la scăderea stresului antioxidant. În plus, antioxidanții existenți vor funcționa mai bine și pentru perioade mai lungi.

 

– Evitarea fumatului. Fumatul formează radicali liberi în organism, accelerând procesul de îmbătrânire.

– Sportul și orice fel de activitate fizică moderată poate crește producția de antioxidanți.

Somn suficient.Un somn de bună calitate este foarte important pentru o sănătate de fier, un deficit de somn poate avea efecte grave și pe termen lung asupra sănătății. Între șase și opt ore de somn are nevoie un adult, prea mult sau prea puțin având efecte adverse asupra sănătății.

– Gestionarea stresului. Stresul poate exacerba inflamația și sistemul imunitar scăzut cauzat de formarea de radicali liberi. Studiile au demonstrat legături semnificative între stresul acut și/sau cronic emoțional și psihologic și numeroase probleme de sănătate. S-a demonstrat că un procent de până la 85 % dintre boli au un element emoțional.

Împământarea are un puternic efect antioxidant care ajută la reducerea inflamațiilor din corp. Există un flux constant de energie între corpurile umane și pământ, care are o încărcătură negativă mai puternică. Plimbarea cu picioarele goale prin pământ ajută la absorbția electronilor negative prin tălpi. Cel mai bun mod de a folosi împământarea este prin exerciții fizice în picioarele goale afară, în curte sau pe plajă. Este unul dintre cele mai minunate, ieftine și puternice moduri de a-ți îmbunătăți sănătatea.

 

 

Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

 

ORAC  21 original, mix de condimente ecologice, 100 g

ORAC 21 ORIGINAL Mix din 21 de ingrediente BIO cu influenta benefica pentru sanatate: – 9 plante aromatice cu cea mai mare valoare ORAC – sumac – sare de mare Khoisan – 4 feluri de alge de mare foarte gustoase. – antioxidanți, micronutrienți și elemente alcaline pentru o frumusețe radiantă.

 

Share Button

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: