cat-right

Despre planta “sacha inchi”

Sacha inchi

 

Plukenetia volubilis cunoscută şi sub denumirea de “sacha inchi” sau “alune inca”.

 

 

 

 

Este o plantă perenă cu frunze oarecum păroase.

Aceasta îşi are originea în jungla amazoniană din Peru, unde a fost cultivată de popoarele  indigene timp de secole .

Crește în zone cu climă caldă până la altitudini de 1700 de metri (5500 picioare), cu condiţia să aibă la dispoziţie  apă și drenaj bun.

Aceasta crește mai bine în soluri acide și zone aluvionare în apropierea râurilor.

Planta atinge o înălțime de 2 m, frunzele alternative zimțate sub formă de inimă atingând 10 până la 12 cm lungime și de la 8 până la 10 cm lățime, petiolele au o lungime de 2-6 cm.

Înfloreşte la cinci luni de la plantare şi rodeşte după aproximativ 8 luni.

Florile masculine sunt mici, de culoare albă, și distribuite în formă de ciorchine.

Două flori femele sunt situate la baza inflorescenței.

În locaţiile tropicale are de cele mai multe ori nevoie de îngrijiri asemănătoare celor acordate viţei de vie, producând astfel seminţe pe tot parcursul anului.

Fructele au formă de capsule de 3 până la 5 cm în diametru, cu 4 la 7 puncte, sunt de culoare verde și după coacere devin  maro negricios.

Fructele conțin o pulpă umedă neagră moale și necomestibilă, deci în mod normal este lăsată să se usuce pe plantă înainte de recoltare.

O plantă produce până la vârsta de 2 ani cam 100 de fructe, oferind astfel 400-500 de seminţe de câteva ori pe an.

Capsulele de fructe conţin de obicei, patru până la cinci lobi însă pot ajunge şi la 7.

În interior sunt semințe, ovale, de culoare brun închis cu diametru de 1.5-2 cm și o greutate de 45 – 100 grame.

Cotiledoanele sunt deschise, similare cu cele de migdale, și acoperite cu o peliculă albicioasă.

Semințele crude sunt necomestibile, dar prăjirea le face foarte gustoase.

Semințele de inchi au conţinut ridicat de proteine ​​(27%) și ulei (35-60%).

Uleiul este bogat în acizi grași esențiali omega-3

  • acid linolenic ( 45-53% din conținutul total de grăsimi)
  • omega-6 (34 – 39% din conținutul de grăsime)

cât și în acizi graşi non-esenţiali omega-9 (6-10% din conținutul de grăsimi).

Sunt de asemenea bogate în iod, vitamina A și vitamina E.

Producția de ulei din Sacha inchi este în creștere în Amazon și a dobândint o recunoaștere internațională pentru gustul și proprietăţile sale benefice pentru sănătate.

În iunie 2007, uleiul din sacha inchi a câștigat „Medaille d’Or” (medalia de aur), la concursul AVPA specialitate Foods din Franţa.

Sacha inchi a fost numit un super-aliment, din cauza conținutului său ridicat de acizi grași esențiali.

Uleiul are o aromă uşoară de alune acesta însă nu este amar.

Este folosit în dietele vegetariene pentru ca sunt o sursă de acizi graşi Omega-3.

Grupul umanitar Oxfam grupul numit SEPAR colaborează pentru a dezvolta tehnici de creștere Sacha inchi.

Sacha inchi aduce bani în zonele rurale și permite grupurilor indigene, ca Ashaninka să rămână în sate.

De asemenea, semințele Sacha inchi au fost comercializate ca o gustare sănătoasă, datorită concentrației sale ridicate de Omega-3 şi proteine ​​complete.

Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Ulei BIO de îngrijire "INKA SPIRIT", 100 ml

ULEI BIO DE ÎNGRIJIRE „INKA SPIRIT”, 100 ML

Share Button

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: