cat-right

Chia – superalimentul concentrat într-o sămânţă

 

 

 

Semințele de Chia, prin calitățile nutriționale excepționale, au devenit unul din alimentele minune intens promovate și recomandate de nutriționiști și medici.

Originare din America de sud, semințele de Chia au fost secole la rândul apreciate de mayași și azteci.

Semințele de Chia au un conținut ridicat de acizi grași Omega 3, mai mult decât peștele, conținut ridicat de proteine, fibre, aminoacizi și antioxidanți, elemente nutriționale ce aduc numeroase beneficii pentru organism:

–       Întăresc sistemul imunitar.

–       Furnizează energie prin conținutul ridicat de proteine.

–       Susțin dietele de slăbire, prin aportul redus de calorii compensate de conținutul bogat de nutrienți care dau senzația de sațietate și reduc apetitul.

–       Previn apariția afecțiunilor cardiovasculare prin reglarea nivelul colestrolului și a tensiunii arteriale, doi dintre factorii principali ce determină apariția acestor afecțiuni.

–       Ajută digestia și previn apariția afecțiunilor gastrointestinale prin conținutul de fibre solubile și insolubile care contribuie la digerarea lentă a alimentelor și hidratarea colonului.

–       Stimulează relaxarea organismului și ameliorează tulburările de somn, prin conținutul de triptofan, un aminoacid cu efecte pozitive asupra calității somnului.

–       Intăresc oasele și previn osteoporoza prin conținutul ridicat de calciu, de șase ori mai mare decât cel conținut în lapte.

–       Îmbunătățesc funcționarea creierului, memoria, gândirea și atenția.

–       Ameliorează inflamațiile articulațiilor și mențin flexibilitatea acestora.

–       Susțin lupta împotriva anumitor forme de cancer prin distrugerea celulelor canceroase și repararea AND-ului afectat.

–       Previn îmbătrânirea prematură și cresc longevitatea prin conținutul ridicat de antioxidanți și fibre care previn degradarea celulelor și ajută la detoxifierea organismului, contribuind astfel la încetinirea proceselor de îmbătrânire.

Semințele de Chia au gustul apropiat de cel al nucilor și se integrează foarte ușor în orice dietă. Pot fi consumate ca atare sau adăugate la preparate din cele mai diverse: la cerealele pentru mic dejun, sandviciuri, aperitive, salate, supe, sosuri, diverse preparate dulci (budinci, creme, prăjituri) sau produse de patiserie și panificație.

Am selectat pentru dumneavoastră câteva rețete gustoase, simplu și rapid de preparat, care cu siguranță vă vor convinge să includeți semințele de Chia în lista de preferințe alimentare.

Musli cu semințe de Chia pentru micul dejun

Seara turnați într-un bol cca 100 gr. cereale pentru micul dejun și adăugați cca 30 gr. (2 linguri) de semințe de Chia. Adăugați bucăți de fructe proaspete, nuci, migdale, după gust. Turnați apă până se acoperă conținutul, apoi lăsați la înmuiat peste noapte.

Dimineața turnați lapte de soia sau de migdale, suc de fructe sau lapte, după preferință.

Vă recomandăm semințele de Chia în combinație cu oricare din cerealele pentru micul dejun de aici.

Pastă aperitiv din semințe de Chia

Un aperitiv delicios, asemănător cu icrele, care cu siguranță va surprinde de la prima degustare.

Aveți nevoie de aproximativ 75 gr. semințe de Chia (3-4 linguri), 100 ml de apă, suc lămâie după gust, 1 ceapă tocată, sare și piper după gust, 2 linguri ulei extravirgin de măsline (simplu sau aromat, în funcție de gust).

Turnați apa cu zeama de lămâie peste semințe și lăsați la înmuiat 20-30 minute până se transformă într-o masă gelatinoasă. Adăugați ceapa tocată și uleiul de măsline, sare și piper după gust și amestecați bine.

Puteti folosi în loc de ceapă albă ceapă roșie sau frunze de ceapă verde, iar în locul uleiului de măsline extravirgin simplu, ulei aromatizat sau ulei de susan.

Serviți pe pâine prăjită ornată cu măsline.

Supă cremă de ciuperci cu semințe de Chia

Ingrediente:

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă tocată mărunt

500 gr. ciuperci

1 litru de apă sau supă

4 linguri semințe de Chia

2 căţei de usturoi

frunze de pătrunjel

sare, piper, smântână după gust.

Căliți ceapa tocată în uleiul de măsline, adăugați ciupercile tăiate și căliți în continuare cca 5 minute. Adăugați apa sau supa și când ajunge la fierbere adăugați semințele de Chia. Acoperiți și fierbeți aproximativ 30 minute la foc mic. La sfârșit adăugați cățeii de usturoi zdrobiți și tocați în blender până obțineți o cremă. Serviți cu pătrunjel tocat și smântână.

Semințele de Chia vor da consistență supei și pot înlocui cu succes crutoanele.

În cazul în care folosiți apă, vă recomandăm să adăugați 2 cuburi condiment pentru supă cu verdețuri.

Budincă de mere cu semințe de Chia și stafide

3-4 linguri semințe de Chia

1 borcan piure de mere cu vanilie

100 gr. stafide.

miere sau îndulcitori, scorțișoară, fulgi de migdale, nuci tocate, după gust.

Amestecați semințele de Chia cu piureul de mere cu vanilie și stafidele și lăsați 30-40 minute să se umfle, amestecând din când în când. În cazul în care doriți budinca mai dulce, adăugați miere sau îndulcitori.

Opțional puteți adăuga scorțișoară, migdale sau nuci tocate.

Turnați în cupe și ornați cu stafide și fulgi de migdale sau nucă tocată.

 

Sănătate şi poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, v-ar putea interesa:

Seminţe de Chia Ulei de măsline Piure de mere cu vanilie Muesli BIO fără zahăr
Share Button

Lăsați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: